Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Dragilor, dupa cum vedeti, la noi inca nu s-a terminat distractia, inca sarbatorim ziua copiilor :P (desi in viziunea mea, ziua lor este in fiecare zi!!!!!!!!!!!!!!). I-am facut lui Bogdi un tort cu capsuni, asa cum i-am promis, dar nu oricum ci un tort vesel, colorat si aromat, cu fetisoara de clovn :)

L-a incantat peste masura (prima data i-a mancat nasu’ :D), asa ca i-am promis si alte torturi din astea trasnite.
Se face foarte usor si e tare gustos, asa ca mamicilor, suflecati-va manecile si la treaba!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
- 6 oua
- 180 g. zahar
- 1 praf de sare
- 6 linguri lapte
- 200 g. faina
- 60 g. cacao
- 1 plic praf de copt (10 g.)

Pentru sirop:
- 300 ml. apa
- 4 linguri zahar
- sirop de capsuni (facut ad-hoc)

Pentru crema:
- 800 g. capsuni
- 500 g. branza mascarpone
- 200 g. branza dulce
- 200 g. zahar pudra
- 350 ml. smantana pentru frisca sau frisca lichida

Pentru ornat:
- doua capsuni mici, si cat mai egale, pentru ochi
- 2 felii de mar sau ananas, tot pentru ochi (le decupati cu o forma stea)
- o visina din compot, pentru nasuc :)
- 1 piersica din compot, pentru gura
- 1 banana mare, pentru par
- bombonele de zahar, cat mai colorate, pentru obrajori imbujorati :P

Mod de preparare:
Se separa ouale; galbenusurile se bat cu zahar si sare. Se adauga laptele caldut. Se bat albusurile si se inglobeaza, usor, cu o spatula, in galbenusuri.  Se cerne faina impreuna cu praful de cacao si praful de copt. Se adauga la compozitia de oua, amestecand cu grija, de jos in sus, sa nu se lase (ca la pandispan).
Aluatul se toarna intr-o forma tapetata cu hartie de copt (diam. 26 cm) si se baga in cuptorul incalzit la 180 grade C (foc potrivit) pentru aproximativ 30 de minute. Se lasa sa se raceasca si se taie pe 2 nivele, obtinand astfel 3 straturi de blat.
Se spala capsunile si se amesteca cu o lingura de zahar; se lasa sa stea asa pana cand preparam siropul.
Se prepara siropul punand apa si zaharul la fiert timp de cca.10 minute. Se lasa sa se raceasca si se amesteca cu “siropul” de capsuni, adica cu zeama pe care o vor lasa capsunile indulcite. Daca capsunile nu sint foarte coapte si, deci, deloc zemoase, acest lucru nu se va intampla…dar nu va ingrijorati, toata treaba asta e pur optionala, si inventata de mine :D
Puteti lasa siropul asa cum e, sau il puteti aroma cu putin rom ori cafea cu lapte…
Se amesteca branza mascarpone cu branza de vaci si zaharul (un mixer v-ar fi foarte de folos in punctul asta). Se bate frisca si se inglobeaza in crema de branza. Capsunile se taie bucatele si se amesteca cu crema.
Se insiropeaza blaturile si se umplu cu crema. Se da la rece 2 ore, dupa care se orneaza fetisoara de clovn :P
Folositi cu incredere fructe de sezon. Astfel il puteti prepara si vara si iarna.

…si acum sa va fac cunostinta cu clovnul lui Bogdi:

…care a fost prea delicios!!!!!!!!!!!!!

Sfat: Clovnul se poate realiza si din alte fructe, cum va spuneam mai sus, si anume: din rondele de banane si banuti de ciocolata se puncteaza ochii. Felii de mandarina si cirese confiate vor contura gura, o cireasa va fi in loc de nas (sau cateva fragute), felii subtiri de piersica si alune zdrobite vor forma parul…etc… :P

Tags:
About the Author

  • vio

    Tare bine arata si sigur e delicios:)

    Oare s-ar putea desupra acoperi cu martipan in loc de crema? ca as vrea sa fac cu galben un smiley:)

  • Anonymous

    Laura draga, acest tort l-am facut aseara si ne-a incantat papilele gustative la maxim!
    Pentru caldura de afara a mers ca uns; fresh, gustos, usor de facut si foarte aspectos!
    Felicitari pentru reteta!

  • http://www.blogger.com/profile/06405990347932947259 Ribana Hategan

    Arata foarte bine tortul si cred ca e si bun!

  • Anonymous

    Buna Laura,
    Se poate folosi pandispan din comert in loc de acest blat?
    Eu nu prea am timp sa fac si blatul si pe caldurile astea din TM chiar de as avea timp, nu as porni cuptorul :) Multumesc. CorinaD

  • Anonymous

    tortul este ornat cu crema de branza si frisca?

  • http://www.blogger.com/profile/09889587370603040056 The Wandering Oltean

    La multi ani! pentru toti sarbatoriti.
    Delicios tortul tau

  • http://www.blogger.com/profile/16873079627719481809 Gabriela

    Un tort f. comic!

  • http://www.blogger.com/profile/02914408669648814040 Beth

    Très joli gâteau, digne d’une grande vitrine, il est superbe, bravo!

  • http://www.blogger.com/profile/07032506059025705810 A Paixão da Isa

    ficou tao bonito gostei mt da decor parabens bjs

  • http://www.blogger.com/profile/00053484869973084639 Cristina

    Superba felia si foarte apetisanta.

  • http://www.blogger.com/profile/13683896598376869319 Mihaela – mykyduta

    Draga mea, a un premiu de ridicat: http://gatimimpreuna.blogspot.ro/2012/06/one-lovely-blog-award.html, cu mare drag!