Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (6 votes cast)
V-am promis noi prajituri, dragilor, asa ca iata-ma cu o prajitura cu branza dulce, absolut minunata, numita Fiadone, o prajitura aromata, insiropata, rapida si mai gustoasa decat o placinta!!!

…si pe langa asta e si foooarte usor de preparat, deci aviz gospodinelor incepatoare ūüôā
Este o prajitura pe care italienii o au pe masa lor de Paste, si pe care de-acum o vom putea cu totii savura, oricand dorim.

 

Ingrediente:

Pentru compozitia de branza:

– 6 oua mari

– 200 g zahar

– 500 g branza dulce/urda sau ricotta

– 4 linguri amidon sau 3 linguri faina

– coaja de la o portocala mica sau o lamaie

– 25 ml lichior de fructe (limoncello)

– 30 g unt

 

Pentru portocala zaharisita:

– 1 portocala mare

– 150 g zahar

 

Mod de preparare:

Pentru prajitura: Se incinge cuptorul la 175 grade C (foc mediu). Albusurile se separa de galbenusuri. Se bat spuma albusurile cu putina sare; galbenusurile se freaca cu 200 g. zahar pana cand se albesc. In crema de galbenusuri se adauga, treptat, branza dulce, amidonul, coaja rasa de portocala sau lamaie, lichiorul si, la sfarsit, amestecand usor de sus in jos, se incorporeaza spuma de albusuri.

Se tapeteaza cu hartie de copt o tava cu dimensiunile de aproximativ 25×35 cm. si se unge cu unt. Se toarna compozitia, se niveleaza si se da la cuptor timp de cca. 30 de minute.

Pentru portocala zaharisita: Se spala foarte bine portocala sub jet de apa si se sterge. Se taie in jumatate iar coaja se taie fasii; se curata, pe cat posibil, de partea alba (care e amaruie). Sucul se stoarce si se bea cu pofta :D. Se fierb apoi intr-un ibric, la foc mic, fasiile de portocala impreuna cu zahar si atata apa cat sa le acopere. Se lasa cca. 20 de minute, dupa care se lasa la racit.

Finalizare:¬†Se scoate prajitura, se lasa sa se raceasca putin si se taie in patrate; se presara deasupra fiecarei bucati coaja de portocala zaharisita…si se savureaza!!!

Tags:
  • Picu Laura

    cea mai fina prajitura cu branza .::))

  • Andreea Gherghescu

    Foarte interesanta prajiturica, sigur e gustoasa dar ma tem ca are cam mult zahar :-s

  • Maria T

    Siropul se pune dupa ce am scos-o din cuptor imediat sau se mai lasa la racit si apoi….Nu ai mai specificat cand si cum se pune…poate esti draguta si ne spui si noua . Multumesc!!!

  • TaniaTeodora Teodorescu

    Ce facem cu siropul? As vrea sa fac aceasta prajitura si nu am inteles pt ce faci siropul. Ca sa fierbi coaja de portocala si sa ornezi cu ea?

  • Aviz gospodinelor incepatoare :P??? Despre mine este vorba. Incepatoare la categoria prajiturici. Mai nou sunt topita dupa tot ce inseamna branzica cu fructe. Deci – la treaba!

  • O alta prajiturica frumoasa si rafinata! ūüôā
    felicitari!

  • S U P E R !

    PS: Ce prajiturici cu branza (incorporata) mai ai?

  • Timeea

    Buna, Laura! Portocala apare si in retele originale de fiadone sau ai personalizat-o tu? Nu am gasit nici o reteta de Fiadone di Pasqua cu portocale, din acest motiv intreb. Merci!

  • Cum adica radem portocala ? Luam jumatate de portocala si o radem, pur si simplu ?

    • Andreea Gherghescu

      desteptule! iei o razatoare si o portocala. razi jumatate din coaja portocalei dupa care cealalta jumatate o decojesti si o taie fasii. ce-i asa de greu de priceput, nu vezi si in poza ?!

  • aseara am facut aceasta prajitura si acum mai sunt 2 patratele. este dementiala si merita sa o faceti. felicitari pentru blog. asteptam si alte retete

  • mirabela

    am facut si eu ieri aceasta prajiturica si cum am taiat-o sa si terminat :). delicioasa.

  • Imi place tare mult,prajiturica:)!!E simpla si tare delicioasa!

  • Arata foarte bine si chiar nu e greu de facut!

  • Sorina A.

    Am facut aseara aceasta prajitura. DELICIOASA!!! Eu am taiat cojile de portocala care se pun deasupra in cubulete mici si le-am pus in mijlocul fiecarei bucati. Data viitoare le voi taia felii lungi ca in imaginea ta. Oricum este fff buna prajiturica, usoara iar portocala ii da o aroma dementiala. Bravo Laura!

  • O prajitura sanatoasa si delicioasa, cum ne-ai obisnuit. Multumim din suflet.

  • Simpla si delicioasa!

  • Toate prajiturile tale sunt delicioase si recunosc ca blogul tau creaza dependenta.Am incercat multe dintre ele si vreau sa-ti spun ca au iesit intocmai.Felicitari si la cat mai multe retete!

  • Cristina

    Laura, cind se insiropeaza?

    • Cristina, prajitura se insiropeaza singura ūüėõ

  • super este bolo ele esta 5* muito bonito bjs

  • Anonymous

    Abia astept sa o incerc cat de curand posibil, sigur e foarte buna!!!Pupici Laura draga! Oana

  • Doamne cred ca e fantastica draga mea Laura! Sigur sigur o sa o probez! Adooor praji cu branza…Puuup harnicuto!

  • hummm…quelle d√©lice de g√Ęteaux il me plait beaucoup, j’importa la recette avec moi, merci beaucoup pour ceux d√©licieux partage!

    Bisous