Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)

Dragii mei, sper ca Sfintele Sarbatori Pascale sa va fi gasit sanatosi si cu sufletul impacat. Noi am avut niste zile pline, si cu bune si cu rele, dar acum, iata, lucrurile au reintrat pe fagasul lor normal, iar eu m-am trezit din nou in bucatarie :). Acest tort cu crema de ciocolata, si glazura in acelasi ton :P, ne-a readus tuturor zambetul pe buze!!!
Sper sa il incercati si voi, caci este rafinat si delicios peste masura!!!

Ingrediente:

Pentru blat:
- 6 oua
- 180 g. zahar
- 80 g. cacao
- 80 g. faina
- 1 lingurita praf de copt

Pentru insiropat:
- 100 ml. apa
- 50 g. zahar
- 1 lingurita granule de nes sau un pliculet cappuccino
- 1 lingura lichior de cafea sau cateva picaturi esenta de rom

Pentru crema de ciocolata:
- 300 g. ciocolata cu lapte sau amaruie
- 100 g. smantana (acra, de gatit)
- 100 g. unt
- 200 ml. smantana pentru frisca sau frisca lichida

Pentru glazura de ciocolata:
-100 g. ciocolata neagra (minim 45% cacao)
- 75 ml. lapte
- 1 lingura frisca nebatuta (frisca lichida sau smantana pentru frisca)
- 20 g. zahar
- 20 g. unt, taiat in cuburi

Pentru ornat:
- fulgi de migdale (se gasesc acum si la noi :P)
- o aluna :))

Mod de preparare:
Blatul: se amesteca galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar pana se dizolva zaharul si se obtine o crema de consistenta smantanii. Albusurile se bat cu restul de zahar. Se amesteca cele doua compozitii (eu am pus putin cate putin din compozitia cu albusuri in cea de galbenusuri si am amestecat usor, cu o spatula, de jos in sus). Se adauga, treptat, cacaua cernuta impreuna cu faina si praful de copt si se amesteca totul usor. Aluatul se toarna intr-o forma cu diam. de 26 cm. tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit, la foc potrivit (175-180 grade C), 25-30 de minute. Blatul copt se lasa sa se raceasca putin apoi se scoate din forma sau, daca nu aveti forma cu pereti detasabili, se rastoarna. Se lasa sa se raceasca complet pe un gratar de bucatarie.
Siropul: se pune apa cu zaharul, intr-o craticioara, la fiert. Cand zaharul s-a topit, se adauga nesul sau pliculetul de cappuccino (aveti grija ca se umfla :P, mai dati deoparte cratita, mai amestecati, si apoi repuneti pe foc). Se lasa sa dea in cateva clocote ( cca.1 minut), dupa care se ia de pe foc. Se adauga lichior de cafea sau esenta de rom.
Crema de ciocolata: ciocolata pentru crema se rupe in bucatele si se pune sa se topeasca in bain-marie. Se da deoparte si se inglobeaza smantana, apoi se lasa sa se raceasca. Untul, lasat din timp la temperatura camerei, se bate spuma si se adauga cremei de ciocolata. Frisca se bate bine si se amesteca si ea cu crema de ciocolata.
Asamblare tort: blatul se taie pe orizontal in trei parti egale. Se insiropeaza fiecare blat, pe masura ce se “cladeste” tortul. Se imparte crema in trei parti; cu una se “unge” blatul de jos, cu cealalta cel intermediar si cu ultima se acopera tortul. Se lasa la frigider minim 2-3 ore sau peste noapte (intr-o forma cu capac).
Glazura: se topeste ciocolata la bain-marie (intr-un castron, deasupra unei alte cratite cu apa care fierbe la foc mocnit). Se pune intr-o craticioara separata laptele, frisca nebatuta si zaharul si se aduce la punctul de fierbere, amestecand usor. Se adauga untul taiat in bucatele si se amesteca continuu.
Se toarna apoi in ciocolata topita, amestecand pana cand amestecaul capata luciu.
Ornarea: se face foooarte simplu: se formeaza din fulgi de migdale  flori de primavara pe marginea si in mijlocul tortului :)

Momentul degustarii a fost muuuult asteptat :P

…de-abia am ajuns sa il surprind in poza, langa o ramurica din parul nostru-n floare :)

Pentru voi, cu drag :)

P.S. Daca folositi ciocolata amaruie in loc de ciocolata cu lapte, veti obtine o crema mai inchisa si poate pentru unii dintre voi, mai ademenitoare :P

Tags:
About the Author

  • Adriana Miala

    UN TORT FOARTE DELICIOS!

  • Dovinca Ruxandra

    buna, as vrea sa stiu , cand las tortul la frigider 2-3 ore iar apoi il iau il dau cu glazura si il las peste noapte la frigider este o plb?

  • Anca Inclezan

    Buna Laura!Urmaresc retetele tale cu mult interes si intotdeauna am gasit ce am cautat;multumesc pt retete si spor la munca…continua sa ne incanti cu retete delicioase…succes si multa sanatate…cu drag,Anca

  • Ela

    multumesc

  • http://www.laurasava.ro/ Laura Sava

    Ela draga, trebuie neaparat sa dublezi cantitatile, poate chiar sa le triplezi, depinde de dimensiunea tavii. Sper sa-ti iasa bine, iti tin pumnii :)

  • Ela

    Multumesc de reteta ! Am o intrebare: pt. o tava mare dreptunghiulara dublez cantitatile,sau ce cantitati folosesc? Cine stie,va rog raspunde-ti.

  • Ela

    Foarte bun tortul,dar as vrea sa stiu ce cantitati voi folosi pt. o tava mare dreptunghiulara. Multumesc.

  • Priscila

    Am realizat ieri acest tort. Este atat de bun!!! Merita facut! Răbdare si grija la incorporat cacaoa sa nu se lase compozitia.
    Laura, cantitatea de crema nu a fost suficienta ca sa iasa asa groasa pe fiecare strat cum ti-a ieșit tie, dar e foarte bun si cu strat mai subtire. Mulțumesc de reteta! Am făcut inca doua torturi cu retete de la tine. Al doilea preferat pentru mine dupa acesta, e tortul egiptean.

  • Teo

    Stii cumva cu ce procent mai mult ar trebui sa pun din fiecare cantitate pt o forma de 28cm?

  • http://www.facebook.com/iulia.liacu Iulia Liacu

    Am facut si eu tortul in weekendul trecut si vreau sa va spun ca a iesit o minunatie. Intr-adevar, dupa cum a scris si Nico, am facut cantitate tripla de sirop, pentru ca imi place blatul sa fie insiropat bine. Tortul a fost foarte apreciat de toti oaspetii pe care i-am avut. Multumim Laura pentru retete si pentru ideile cu care ne inspiri prin acest blog.

  • ionica

    arata super o sa il fac imediart

  • http://www.facebook.com/andreea.popescu.376 Andreea Popescu

    Are la kaufland :D

  • Nico

    l-am facut si eu..f bun..singura chestie – ar fi trebuit sa fac de vreo 3 ori pe atat sirop ca sa am pt tot blatul..data viitoare asa fac

  • violeta

    Am incercat acest tort si a iesit bestial. Multumesc din suflet!!!!!!!!!!!!!!!

  • Bianca-Ioana

    foarte bun! l-am facut de ziua sotului…. multumesc de reteta!

  • http://www.blogger.com/profile/16873079627719481809 Gabriela

    Foarte frumos ti-a iesit! Am facut si eu un tort in care am pus crema de ciocolata de aici. Cu permisiunea ta am sa public reteta, cu specificatia ca m-am inspirat din reteta ta. Se poate?

  • http://saltnsasha.wordpress.com/ saltnsasha

    unde găsesc fulgii de migdale?

  • http://www.blogger.com/profile/11184346064287746333 mihut

    Laura,o intrebare,de ce la crema nu pui zahar? Este destul de dulce fara? Eu il fac dar am sa pun zahar pudra.

  • Pirvu Gabriela

    imi pare rau ca nu ne-ai mai pus niste fotografii din timpul pregatirii, asa cum ne-ai obisnuit. m-ar fi interesat compozitia pt blat cum a rezultat, dar probabil te-ai saturat si tu atata timp sa tot faci fotografii. oricum multumim pt reteta! ce-o iesi…aia e!

  • Anonymous

    buna laura,felicitari pt tot ceea ce faci si asa din umbra am incercat cateva dintre retetele tale si in general au iesit super dar azi am incercat si minunatia asta de tort,in primul rand doar din 6 oua sa iasa pe 3 straturi si generoase ca cele din poza ta -la mine nu au iesit si asta nici nu ar fi asa un mare bai dar mi s-a taiat crema ,totul bine si frumos pana la adaugarea friscai in crema atunci mi s-a facut praf si crede-ma ca am respectat intru cu totul cantitati,etape tot,deci dc tu gasesti o explicatie m-as simti usurata ca sa pot evita pe viitor micul esec de azi si mai am o mica curiozitate cum reusesti sa tai cu taietorul ala de blat ca la mine efectiv nu intra in blatul de tort ,iti multumesc anticipat pt raspunsuri si multa sanatate ca talent si succes cu siguranta ai .
    cu respect
    sabina

  • http://www.blogger.com/profile/07032506059025705810 A Paixão da Isa

    bravo ele esta super bonito ficou 5* bjs

  • Pirvu Gabriela

    Nu am gasit nicaieri fulgi de migdale. am de gand sa-l incerc zilele astea, fiind aniversarea iubitului… insa am cautat peste tot fulgi de migdale si nimic. Poate cu jumatati de migdale decojite(un pic cam inestetice, mai din topor :P)? sau cioco razuita si zmeurici si gata! :)
    Multumim pt reteta minunata!… abia astept sa vad ce iese :). Multi pupici si numai bine!

  • Anonymous

    poti sa imi spui unde ai gasit fulgi de migdale? ms mult

  • http://www.blogger.com/profile/04634922286203104992 Mika´s Kitchen

    Arata minunat, Laura! cred ca e foarte delicios!
    O zii buna!

  • http://www.blogger.com/profile/12921318971366147443 Maria Mare

    Magnific!!!Sper ca sfintele sarbatori v-au gasit sanatosi si fericiti!Asa sa fiti in continuare:)

  • Anonymous

    A fost delicios!
    Crema asta de ciocolata ne-a cucerit definitiv. Si tortul arata atat de bine…
    Va pupam,
    Alina si Gabi

  • http://www.blogger.com/profile/09602387017261080782 Any

    Ce pofta mi-ai facut cu tortul asta!
    Se vede ca-i foarte fin!

  • http://www.blogger.com/profile/07764353691679426020 Simona

    Frumos si gustos! Foarte fain decorul!
    Pupici

  • http://www.blogger.com/profile/04810342477647187662 Marinela Muresan

    Imi place tare mult cum arata…imi place si reteta…cred ca va trebui sa fac si eu…:)

  • http://www.blogger.com/profile/02914408669648814040 Beth

    Superbe…magnifique ce gâteau, digne d’une grande vitrine tu est très douée pour la pâtisserie, je te tire mon chapeau!

    Bisous

  • http://www.blogger.com/profile/08327772468639175118 gabyta

    cu siguranta am sa-l incerc ,felicitari ptr tot ce faci si imparti cu noi ,,toate bunatatile !!! pupici