Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Dragii mei, de ce oare inceputurile sunt atat de importante?! De ce atunci cand se implinesc nu-stiu-cati ani de la “ceva”, momentul nu poate trece neobservat?! Poate pentru ca fiecare inceput e o speranta, si e intotdeauna cel mai frumos?! Scriu pe blogul asta, iata, de deja 5 ani de zile, ani care-au zburat ca clipele. Pe multi dintre voi va am inca de la prima reteta aproape, pe altii v-am castigat pe drum, dar si acum, ca si atunci, ma anima aceleasi arzatoare sentimente si dorinte, una dintre ele fiind aceea de a va imprieteni cu bucataria 😛
Va multumesc, asadar, pentru ca ma urmariti, si indragiti (am intuit asta dupa numarul mesajelor voastre, unul mai frumos si mai emotionant ca altul).

Tortul aniversar de anul acesta este, la prima vedere, un tort delicat dar puternic si deosebit dupa ce ii descoperi aroma: Tort Latte Macchiato!!!!! Si pentru ca nu toata lumea adora cafeaua asa cum o ador eu, voi reveni cu inca o dedicatie dulce, cu ciocolata probabil, care, precum se stie, e pe placul tuturor. Surprizele dulci din anii trecuti vor fi afisate la sfarsitul postarii, dat fiind faptul ca si-au savurat deja momentul de glorie 🙂

Tortul Latte Macchiato este unul fin si usor, si atat de placut aromat. La noi s-a bucurat de un succes nebun!!!
La multi ani mie, alaturi de voi!!!!

 

Ingrediente pentru cca. 16 felii:

Pentru blat:
– 125 g unt moale (lasat din timp la temp.camerei)
– un varf cutit de sare
– 125 g zahar
– 1 pachetel zahar vanilat (10 g)
– 2 oua mari
– 75 g faina
– 50 g amidon
– 1 lingurita cu varf praf de copt
– 3 linguri mari lapte

Pentru crema de iaurt – alba 🙂
– 750 g iaurt gras, cremos (grecesc)
– 200 g zahar
– 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
– 200 ml smantana dulce pentru frisca
– 5 foi gelatina sau 10 g granule de gelatina

Pentru crema de nes- cafenie 😛
– 450 g iaurt gras, cremos (grecesc)
– 120 g zahar brun sau alb
– 3 linguri nes (cafea solubila)
– 3 foite gelatina sau 5 g granule de gelatina
– 100 ml smantana dulce pentru frisca

Pentru decor:
– 2 linguri cacao
– forma/sablon in forma de inimioara

Mod de preparare:
Blat: se preincalzeste cuptorul la 175 grade (foc potrivit).
Intr-un castron incapator se freaca untul cu zaharul, cu mixerul, pana ce amestecul se spumeaza iar zaharul nu se mai simte. Se adauga apoi ouale, pe rand, amestecand bine dupa fiecare.
Faina, amidonul si praful de copt se cern si se adauga impreuna cu laptele in compozitia cu unt, astfel: 2 linguri amestec uscat, mixeru’ in functiune 😛 , o lingura lapte, mixer din nou…si tot asa, pana cand se inglobeaza toate ingredientele.
Se unge cu o lingurita de unt o forma de tort cu inel, cu diam. de 26 cm (doar baza); se tapeteaza cu hartie de copt, in asa fel incat numai baza sa fie acoperita…cum am facut aici: Tort de post
Se pune aluatul in forma si se netezeste. Se da la cuptor pentru cca. 20 de minute (faceti testul cu scobitoarea). Se lasa apoi sa se racoreasca, se scoate inelul si se lasa sa se raceasca complet.

Crema alba: se amesteca iaurtul cu zaharul, simplu si vanilat, pana cand se topeste.
Se pune gelatina la inmuiat in apa rece (daca folositi foite de gelatina, rupeti-le in jumatate, se vor hidrata mai bine). Apa trebuie sa treaca cu doua, trei degete peste gelatina, in ambele cazuri. Dupa cca. 10 minute, cand vedem ca s-a umflat, se scurge bine de apa, si se topeste la microunde sau la bain-marie timp de 8-10 secunde sau pana cand vedeti ca s-a topit. Nu are voie sa fiarba, caci isi va pierde calitatile de inchegare!!!
Se ia apoi o lingura de crema si se amesteca cu gelatina topita; de-abia dupa aceea se toarna in compozitia mare, de iaurt. Se amesteca totul foarte bine. Se bate frisca si se adauga cremei de iaurt, amestecand energic.
Se aseaza blatul in forma in care a fost copt si se inchide inelul. Se toarna 2/3 din crema de iaurt peste blat si se niveleaza. Se da la frigider pentru cca. 30 de minute.
Restul de crema se pastreaza la temperatura camerei.

Crema de cafea: se amesteca iaurtul cu zaharul brun sau alb, pana se topeste. Se adauga nesul (praf sau granule) si se amesteca bine. Se inmoaie si topeste gelatina dupa cum am precizat mai sus 😉
Se bate frisca si se amesteca impreuna cu gelatina topita in crema.
Crema de cafea se intinde peste crema alba si se netezeste. Se pune la frigider pentru cca. 15 minute.

Finalizare: crema de iaurt, alba, ramasa, incheie glorios acest tort cu aroma puternica de cafea.
Tortul se pune la frigider pentru minim 5-6 ore. Ideal ar fi peste noapte, cum am facut eu…
Inainte de servire, se trece cu un cutit bine incalzit intre crema si marginea tortului, pentru a se desprinde usor. Se inlatura inelul si se transfera pe platoul de servit.

Decor: cu ajutorul unei forme-inimioara, de fursecuri (desi atunci veti obtine inimi negre), sau al unui sablon, cum mi-a facut mie Cipi meu drag 🙂

Decorati tortul, pudrand cacao in interiorul formelor si serviti cu drag si pofta, asa cum trebuie servit un asemenea tort 😛

Deliciul surprins in imagini:
…cu 5 inimioare, cate una pentru fiecare an de blog 🙂

Te puuuup, Cipi!!!!!!!!!!!

Pentru voi, prieteni dragi!!!!!!!!!!!!!!

…cu tot cu sectiune 😛

Va pup dulce pe toti si va multumesc pentru ca ma luati cu voi in bucatarie!!!

 

P.S. Linkurile torturilor din anii trecuti:

Primul an de blog: Tort de banane si ciocolata
Al doilea an de blog: Tort de piersici cu mure
Al treilea an de blog: Prajitura Tiramisu la cupa
Al patrulea an de blog: Tort cu rulada de capsuni si crema de vanilie

Multa, multa pofta!!!!!!!!

P.P.S. Daca vreti sa pape si copilasii, inlocuiti nesul cu nesquik si ciocolata cu lapte, rasa fin (tineti ciocolata vreo 10 minute la congelator inainte de a o “prelucra”).

Tags:
  • elissa fanea

    Doamne feri cum arata

  • Aprill May

    Super Retete , ma bucur ca dintr-o greseala de digitatie am ajuns aici , complimente !!!!!!!!!!!

  • sabina telcean

    andra,probabil ai folosit amoniu,,,amidonul nu miroase!!!!!!!

  • Vlad Andra

    buna seara… am facut acest tort si vreau sa spun ca este demential… intr-adevar blatul l-am facut ca cel de tarta pt ca in reteta aceasta ati trecut 50 g de amidon… am urmat reteta intocmai si era sa ”murim” de la acel miros de amidon ( mentionez ca nu am mai folosit amidon niciodata si nu am stiut ce face el… acum sunt sigura ca nu mai folosesc asa ceva 🙂 ) ..oare nu e trecut gresit gramajul amidonului? … insa cremele au fost delicioase…

    • anna

      ai incurcat amidonul cu amoniacul ;))) fii atenta

  • Un tort excelent! A facut senzatie la ziua sotului meu! Multumim pentru retetele minunate!

  • un tort delicios, reteta este magnifica!!!! am vrut sa dau tag pe Facebook, dar nu te-am gasit …. in schimb, am reteta in LIKES – si de azi-dimineata, tot trimit link-ul tau catre alti prieteni devoratori de torturi!! 🙂

  • Bogdan Alina

    arata impecabil! un tort delicat si delicios!

  • dan

    uami iam bun vreau si eu unul

  • adi

    Nu este cam mult iaurt?

  • Anonymous

    poti sa imi spui ce iaurt ai folosit?de care?

  • foarte frumos tortul,o sa il incerc acum de Paste.oare la crema alba merge inlocuit iaurtul cu lapte condensat,si ce cantitate?

  • Felicitari! Si pe mine m-ai cucerit cu blogul tau. Sa fii sanatoasa si toti cei dragi tie ca sa continui cu ceea ce-ti place.
    Carolina

  • La multi ani Laur, cat mai multe retete si experiente frumoase si bucurii alaturi de cei dragi!

  • Doamne cat e de minunat!!!!! Superb ca tine!!! La Multi Ani din toata inima !

  • Anonymous

    buna LAURA. LA MULTI ANI pt blog. Vreau sa iti spun k ai un blog super, ii de multa vreme in lista mea site-uri favorite si citesc mereu retetele de pe blog. Ador sa fac prajituri si de multe ori m-am inspirat din retetele tale uimind familia sotului meu din Franta.iti urez multi ani inainte cu blogul!

  • Anonymous

    La multi ani!!!!!!
    Cu tortul asta ne-ai cucerit definitiv (…din nou)!
    Este…TORTUL perfect.
    Te pupam cu drag,
    Alina si Gabi

  • La multi ani draga Laura! Am vazut eu pe Facebook tortuletul, dar nu stiiam pentru ce ocazie l-ai pregatit!!! Ai un blog superb! Unul din cele mai bune din Romania!

  • Diana

    Laura te felicit pentru tot ceea ce faci..Te urmaresc de un an cred..si iti marturisesc ca m-ai facut sa gatesc foarteee des…Am incercat numeroase din retetele tale( din cele mai simplute,pt ca inca sunt la inceput:D)si mi-au placut la nebunie.
    Sunt convinsa ca ai inspirat foarte multe persoane sa diversifice meniurile,sa incerce si altcva,sa vedem gatitul ca pe o parte placuta a vietii noastre.
    De tort pot doar sa iti spun k e unul din cele mai frumoase torturi pe care leam vazuut vreodata,fara exagerare!!
    Te pup si iti doresc succes in continuare in tot ceea ce faci :*

  • La multi ani!!! nu pot rezista unui asemenea tortulet, e perfect:)

  • La multi ani si multe retete delicioase! Recunosc ca nu o data m-am inspirat din retetele tale. Au fost SUPER! La fel cred ca este si tortul acesta aniversar! Il voi incerca si eu, cu siguranta!

  • La multi ani! Sa fii la fel de creativa, altruista si plina de entuziasm. Cat despre tort, o splendoare!

  • la multi ani! si la ca mai multe retete delicioase pe care sa le impartasesti si cu noi! pupici

  • Daniela

    Arata tare bine tortul tau si banuiesc ca este si tare buuunnnn. Am trecut reteta pe lista cu dulciuri pe care trebuie sa le fac. Felicitari pentru toate retele minuntate pe care le postezi. Am facut deja cateva din retele tale: branzoaice, rulada cu crema de lamaie, cartofi crocanti. Singura care nu mi-a iesit a fost cea de langosi, dar trebuie sa mai incerc…

  • Un tort minunat ca de obicei! La multi ani si multe retete delicioase! te pup

  • La multi ani si la mai multe idei de retete. apropo…. iaurt cremos?! la mine in oras chiar nu stiu unde as putea gasi asa ceva. crezi ca un iaurt mai gras sau sana ar merge/

  • La multi ani!! Recunosc ca nu sunt aici de 5 ani, dar de vre-o 2 te urmaresc cu mare placere cum ne incanti cu fiecare postare pe care o faci! Tortul arata DELICIOS! Pupici

  • La multi ani si multa putere de munca! Sa ne incanti mereu cu deliciile tale!

  • La multi ani si la mai mare! Multumim pentru tort!

  • La multi ani!
    Imi plac la nebunie torturile (sau orice desert) cu cafea! Ador gustul si mirosul de cafea!

  • MIrabela

    Ce bine arata , la sfarsitul saptamani am musafiri asa ca o sa fac acest tort care nu mi se pare greu deloc. La multi ani!!! si felicitari inca odata pentru acest blog 🙂

  • La multi ani, Laura! Chiar ne bucuri cu retele tale minunate si…poate cel mai important aduci oameni impreuna si le oferi ocazia sa se bucure de ceva bun, sa-si arate recunostinta, sa-si sarbatoreasca implinirile…asa cum este si acest blog pentru tine. Multumesc.

  • adriana lupu

    La Multi Ani!Arata superb acest tort.Am sa il prestez de 8 Martie.pupici si o zi excelenta sa ai.

  • Anonymous

    LA MULȚI ANI

  • Buna.LA MULTI ANI!
    arata delicios.am sa-l fac cu prima ocazie si adica de 1 martie.multumesc pt tot.ai o mana de aur.felicitari .iti doresc numa impliniri alaturi de ce i drgi si la mai multe idei in bucatarie,pup la multi ani.

  • LA MULTI ANI!

  • Asa cum am spus si pe FB : La cat mai multi anisori dulci !!! … ca Doamne , cate dulciuri grozave faci !!!! La multi ani !!!

  • Felicitari si la multi ani! Ai un blog extraordinar, plin de bunatati si idei minunate! Mult spor si succes in continuare in tot ceea ce faci!

  • Felicitari draga Laura pentru cei 5 ani de blog, pentru retetele minunate si pline de inspiratie!

  • Ela

    La multi ani si sa ne incanti cu tot mai multe bunatati!!Daca are ness,sigur il voi face curand!
    Felicitari pentru toate retetele!!

  • Mihaela

    La Multi Ani!!! Si la cat mai multe retete gustoase si imbietoare!! Multumim ca existi!!

  • Draga Laura,
    Azi este si ziua mea si am fost foarte incantata cand am vazut ca e in aceeasi zi cu aniversarea blogului tau. Am incercat deseori retetele tale, toate, una si una, deosebite, delicioase si intotdeauna aspectuoase. Pot sa iti spun ca si mama si soacra sunt fanele tale, dar e mai greu sa le explic cu commenturile cum sa faca :)Te admir foarte mult pentru talent, perseverenta si pentru ca se vede cu adevarat ca iti place ceea ce faci. Asadar, LA MULTI ANI, Laura si la cat mai multe retete delicioase in cat mai multe bucatarii!!!! Cu drag, Adriana P.S Tortul de azi: impecabil!

  • arata superb…imaculat, si cred ca e foooarte bun..la multi ani