Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
Dragii mei, mi-am dorit tare mult sa va arat tehnica prepararii acestor mucenici moldovenesti, bine dospiti si insiropati 😛 , (aici ii aveti in zeama ) si acum ca am reusit s-o fac, sunt foarte incantata!!! Sper sa va fie de folos ambele retete, mai ales ca sunt de post.
Si daca tot am prins curaj (groaza-mi mai era de aluaturile cu drojdie 😀 ) am sa incerc si varianta “de dulce”, adica cu oua, unt, etc. Pe saptamana viitoare insa, acum imi iau o binemeritata pauza :)))

Ingrediente:

Pentru aluat:
– 500 g faina
– 25 g drojdie proaspata (sau 7 g drojdie uscata)
– un praf de sare
– 1 lingurita zahar
– 250-270 ml apa
– 2 linguri ulei
– 1 pliculet zahar vanilat (10 g)
– 1/2 sticluta esenta de rom

Pentru sirop:
– 1 ceasca cu zahar
– 2 cesti cu apa
– 2 linguri miere
– 200-250 g nuca macinata

Mod de preparare:
Puneti intr-un vas un pumn de faina. Puneti drojdia intr-un bol mic cu zaharul si doua, trei lingurite apa calda si amestecati usor. Turnati amestecul peste faina din vas si amestecati (trebuie sa fie ca o smantana groasa, asa ca daca mai e nevoie mai adaugati putina apa). Lasati maiaua la crescut intr-un loc cald, ferit de curenti de aer, pentru cca. 15 minute (acoperiti bolul cu un prosop uscat de bucatarie)
Adaugati-o apoi peste restul de faina, impreuna cu uleiul, zaharul vanilat, romul, praful de sare si apa, turnata putin cate putin. Framantati bine, pana cand aluatul incepe sa faca “basici” 😛 , si se dezlipeste usor de pe mana. Lasati aluatul la crescut cca. o ora:

Luati bucati din aluat si formati suluri subtiri, apoi opturi.
Eu i-am “impletit” dupa cum vedeti in poze, dupa o idee a fetelor de pe culinar 🙂

Puneti mucenicii intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasati-i sa mai creasca putin.
Ungeti-i cu putin zahar dizolvat in apa si dati-i la copt (3, 4 linguri dizolvate in 100 ml. apa). E foarte important sa faceti asta, pentru ca mucenicii sa se rumeneasca frumos.
Se coc la 180 de grade C. (foc potrivit) pentru 18-20 de minute:

Intre timp, preparati siropul, punand ingredientele la fiert. Lasati sa dea in clocot si tineti pe foc, la foc mic, aproximativ 5 minute sau pana cand siropul prinde putina consistenta.
Cand mucenicii s-au mai racorit putin, inmuiati-i in siropul fierbinte (intoarceti-i de cateva ori) si asezati-i intr-un castron:

Turnati apoi restul siropului peste ei:

…si presarati nuca macinata:

Se servesc fierbinti sau reci, cand sint perfect insiropati, adica asa cum ne plac noua :))

Am salvat cativa si pentru voi 😛

La final, o sectiune pufoasa:

Foarte, foarte buni, nici n-ai crede ca sunt de post.
S-aveti pofta daca ii incercati!!!

Tags:
  • Camelia

    Buna! Am facut si eu mucenici dupa aceasta reteta si mi-au iesit 15 buc. Foarte buni!!

  • Cornelia

    Laura, imi poti spune te rog, cam cati mucenici ti-au iesit din tot aluatul? Mersi.

  • ii fac si eu multumesc pupici.

  • Am incercat si eu reteta asta de 2 ori in 3 zile 😀 A fost un deliciu pentru sotul meu.
    Ma bucur de retetele de post pe care le postezi, am mai incercat si o prajitura foarte buna.
    Si inca un lucru util de care ma bucur sunt pozele cu toate etapele de gatit (cateodata nu iti dai seama daca ceea ce faci e bine si iasa cum trebuie )
    Urmeaza sa incerc retetele cu susan 😀

    Doamne ajuta

  • Alexandra

    Am facut si eu mucenicii ieri si au iesit extraordinari de buni,s-au mancat imediat calzi:))Eu am amestecat nuca cu zahar pudra vanilat si scortisoara si au iesit foarte aromati,exact pe gustul meu.O sa mai fac in curand o noua portie:)) Iti multumesc pentru retetele minunate si modul frumos de a le prezenta pe blog.Este primul blog culinar pe care l-am descoperit acum cativa ani si de atunci te urmaresc mereu.O primavara frumoasa iti doresc!

  • Anonymous

    laura, multumesc de reteta si de tehnica usoara de formare a mucenicilor. i-am facut azi si am impartit pentru parinti si bunici caci nu am avut timp sa ii fac si sa impart in 9 martie. au iesit foarte buni.
    monica

  • Ioana

    Superbi! Deliciosi! Multumim!
    Nu m-am incumetat pana acum sa fac, dar reteta si explicatiile tale, m-au convins!

  • Mirabela

    Maine le vine randul si in bucataria mea ..:). Varianta asta nu am facut-o niciodata asa ca trebui incercata.

  • Irina

    Iar mucenicii de post sunt fantastici:)! Astazi i-am facut!Felicitari:)

  • Irina

    Si reteta la mucenici “de dulce” pe cand??

  • Anonymous

    buna seara!
    Te urmaresc de mult,si eu, si vreau sa-ti spun ca am si facut cateva retete de prajituri,au iesit super,acuma mi-am pregatit sa fac reteta de mucenici.Iti multumesc Laur,esti fff talentata.
    Felicitari ptr blog!
    Doina

  • Anonymous

    scuzati-ma dar mucenicii cat trebuie sa stea in sirop?e prima oara cand fac asa ceva,am facut pas cu pas si m-am blocat la urma!iam lasat 5 minute dar …..o sa vad ce a iesit maine!la multi ani tuturor doamnelor si mamicilor cu ocazia frumoasei zile de 8 martie!sper sa imi raspunzi asa la anu o sa fiu mai informata!multumesc mioara como(italia)!

  • mariana

    buna seara!
    am facut anul trecut mucenici copti urmand intocmai reteta prezentata si au iesit fff buni , iar maine seara am sa repet operatiune, sper sa am aceeasi reusita.
    succes celor care vor sa incerce aceasta reteta!
    multumin Laura!

  • Anonymous

    Laura ,
    “Prajiturica Recunostintei” sau …”Ceva tot atat de dulce ca si tine ” n-ai conceput inca ??
    Fiindca , iata, eu as vrea sa ma revansez pentru gestul tau de-a fi de folos celor care doresc sa pregateasca cu adevarat , ceva bun!!!
    ..pana ma gandesc cum , azi te rog sa primesti de la mine un martisor de …ciocolata Il meriti! cu prisosinta :)!!!!
    Cu mare drag , Carmen

  • Oana – Suceava

    abia astept sa ii fac, eu in aluat mai pun si coaja rasa de portocale de la borcan

  • Buna Laura, ieri am incercat reteta ta de mucenici, si pot sa spun ca sunt grozavi! Multumesc frumos! P.S. Nu e prima reteta pe care o fac de la tine, toate au iesit f bine, o sa mai revin cu impresii. Spor in continuare 😉

  • I-am facut si eu; foarte buni si pufosi 🙂

  • Anonymous

    Laura, minunata ideea cu rasucitul si am copiat-o intrucit mi s-a parut ingenioasa si de efect. Mucenicii au aratat super-frumos, egali si draguti-draguti cind i-am scos de la copt! (Am facut o reteta personala, insa, care poate fi adaptata fie de dulce, fie de post, am facut ambele variante). Insa am facut siropul de la reteta ta pentru mucenicii de dulce. Multumesc frumos si felicitari pentru blog! Roxana

  • Laura multumim pt reteta. Este prima data cand fac mucenici copti si insiropati (ca mucenici simpli am mai facut) si sunt deliciosi, aromati. Ne-au placut la nebunie! De-acum numai asa ii vom face. Pupici si sanatate.

  • Ionela

    La fix reteta ta! Chiar voiam anul asta sa-i fac si eu insiropati, am gustat anul trecut la cineva si erau minunati! Am aluatul la crescut. Multumesc mult!

  • Ecaterina

    Draga Laura am nevoie de un sfat in ce priveste tipul de faina pe care il folosesti pentru mucenicii moldovenesti si in general pentru prajiturile tale.Este indicata faina*self raising* sau cea *plain*?(locuiesc in uk)

  • Te urmaresc de multa vreme, am incercat cateva din retetele tale si promit solemn ca reteta asta de mucenici va fi prima pe care o voi incerca! Arata incredibil de bine… Felicitari!

  • Multumesc, Laura! Ii voi incerca si iti voi da de stire! Abia astept!

  • esti foarte foarte harnica laura!nu stiu cand ai timp de toate dar esti de invidiat!
    felicitari!
    si eu voi face mucenici moldovenesti ,doar ca voi tine putin la traditie si ii voi face pe 9 sa fie proaspeti cand ii voi imparti! 🙂
    super reteta oricum!
    o seara frumoasa sa ai!

  • Svea, ce mult ma bucur ca iti plac 🙂
    Ai nevoie de 7 g. drojdie uscata. Spor la umplut casa cu miros dulce, de sarbatoare 🙂

  • Piquant, m-as bucura!!! 🙂
    O sa fiu cu ochii pe tine 😛

  • Arata superb! Felicitari! Chiar vreau si eu sa-i fac, sa simt mirosul sarbatorii de acasa! Cu drojdie uscata merg? Si daca da :), ce gramaj? Multumesc frumos! Abia astept sa-i incerc!

  • Chiar o sa incerc, promit – arata super bine :*