Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)

Pentru sfarsitul asta de saptamana v-am pregatit ceva usooor si minunat :P, o prajitura usoara cu iaurt, frisca si cirese.
E delicioasa, sper sa va prinda bine!!!!!!!!

Ingrediente:

Pentru blat:

- 8 oua

- 120 g. zahar

- 80 g. faina

- 20 g. amidon

- 30 g. cacao

 

Pentru crema:

- 6 foi gelatina sau 1 pliculet gelatina granule (10 g.)
- 400 g. iaurt
- 150 g. zahar
- 1 borcan compot de cirese (580 ml.)
- 300 ml. smantana dulce pentru frisca
- zahar pudra, pentru ornat

 

Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 180 grade C. (foc potrivit). Separati ouale; amestecati galbenusurile cu zaharul. Bateti spuma albusurile cu un praf de sare, apoi adaugati-le galbenusurilor.
Adaugati faina, amidon, cacao, toate in prealabil cernute. Amestecati totul cu o spatula (nu cu mixerul)

Turnati compozitia intr-o tava intinsa (cea din dotarea aragazului e super :P), unsa si pudrata cu faina sau tapetata cu hartie de copt:

Coaceti 10-12 minute; rasturnati apoi blatul pe un prosop de bucatarie pudrat cu zahar sau pe o hartie de copt. Indepartati cu grija hartia de pe blat si taiati-l pe jumatate:

Desfaceti borcanul cu cirese (daca au samburi, nu uitati sa-i scoateti :P)

Asezati o jumatate de blat intr-o forma tapetata cu folie transparenta (pentru ca folia sa adere bine, stropiti forma cu apa). Insiropati blatul cu siropul preferat:

Inmuiati foile de gelatina in apa rece (cat sa se sclade bine :D)
Scurgeti borcanul cu compot si incalziti sucul. Topiti gelatina in suc (aveti grija, amestecul nu trebuie sa fiarba). Lasati sa se raceasca. Adaugati ciresele.

Amestecati iaurtul cu zaharul; turnati deasupra compozitia cu cirese si amestecati usor.
Bateti frisca si incorporati-o amestecului rezultat. Lasati la frigider pentru cca. 30 de minute.

Intindeti apoi crema pe jumatatea de blat insiropata; puneti deasupra cea de-a doua jumatate de blat, si ea insiropata :)
Lasati la frigider peste noapte; crema este destul de lichida, dar dupa o noapte la frigider devine incredibil de pufoasa :)

Taiati marginile astfel incat bucatile din mijloc (cele de prezentare :P) sa fie drepte.
Taiati-o in aproximativ 12-14 bucati:

Serviti-o simpla sau pudrata cu zahar pudra:

P.S. La asamblatul prajiturii aveti nevoie de o forma adecvata (una cu inel detasabil ar fi perfecta), dar daca nu aveti asa ceva adaptati-o unei alteia, de ex. uneia de yena, dreptunghiulara ;)
…si ca sa nu existe pericolul ca crema sa iasa pe laterale, inconjurati prajitura cu bucati de carton (cum am facut eu aici, de disperare :D)

Tags:
About the Author

  • Maria

    foarte buna! multumesc pentru reteta :)

  • Tatiana

    Am facut prajitura si a iesit delicioasa. Eu am dublat cantitatile pentru ca stiam ca o sa iasa o minunatie. Probabil te-ai obisnuit cu laudele, dar le meriti pe deplin. Toate prajiturile pe care le fac sunt de pe blogul tau si nu ma bucur doar eu de ele. Mult succes in continuare si asteptam cat mai multe retete.

  • Anonymous

    Toate retele pe care le-am facut sant extraordinare ,o minune ,multumesc mult.

  • Anonymous

    As putea inlocui ciresele din compot cu cele proaspete?Multumesc frumos

  • Anonymous

    as putea inlocui amidonul cu altceva???vreau sa o fac maine dar nu am amidon…astept raspuns te rog

    • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

      Poti inlocui amidonul cu faina sau chiar cu cacao :)
      Spor la prajiturit!!! :P

  • http://www.blogger.com/profile/04721445845414082300 Mihaela

    Aseara pe la 9 m-am apucat sa fac un tort folosind reteta ta pentru crema :) azi l-am degustat, a iesit o nebunie, sunt f incantata de crema de iaurt, o s-o folosesc si altadata si in alte combinatii pentru ca are iaurt si frisca deci f potrivita pentru fetita mea ;) (eu de obicei folosesc frisca praf la plic) Pentru ca era sa tarziu cand m-am apucat, nu am avut timp sa fac si poze sa pun pe blog dar data viitoare o sa fie si acolo cu referinta la reteta ta desigur…

    Nu stiu daca pot pune linkuri dar aici este poza cu o felie din tort, o reteta minunata!

    https://www.facebook.com/photo.php?pid=1109910&l=0eadeffa56&id=100000111374275

  • http://www.blogger.com/profile/17883082712691966732 Lucia

    Una ricetta che incanta! Complimenti di cuore!!!

  • any

    buna laura azi am stat ore intregi pe blog-ul tau,e super!!!!m-am uitat la pozele facute in timisoara am retrait prin ele trei ani petrecuti in acest oras 1992|95mergeam la scoalaM.I.U in centru nu stiu daca tot asa se numeste a trecut mult timp de atunci acum locuiesc in italia,iti multumesc mult pt.ceea ce impartasesti cu noi’ceao

  • http://bettykitchen.wordpress.com/ Betty

    Laura, arata minunat prajitura…asa ochioasa cu cirese…:)) cum ii spune Felis. Si cu siguranta tb sa fie tare buna!! Daca o vedeam mai devreme cred ca o faceam pe asta ca am in seara asta niste musafiri…dar deja am o prajiturica in frigider…asa ca..next time. Te pup

  • http://www.blogger.com/profile/11569534114465895243 felis

    Multumesc Laura de reteta!! A fost delicioasa si multe persoane mi-au cerut reteta!!… Am vrut sa ii schimb numele si sa ii zic “ochioasa cu cirese” dar voiam sa reiasa din nume si faptul ca e prajitura foarte usoara …

  • liliana

    Draga Laura, prajitura este extraordinara. Am fost in week-end la munte si am luat-o cu mine. Am fost foarte fericita de reactia prietenilor mei, toti au fost super incantati de deliciul acestei prajituri si pentru asta iti multumesc. Acum studiez cu atentie si celelalte retete de prajituri pentru ca as vrea sa pregatesc o prajitura pentru maine…LA MULTI ANI si sai ai o primavara frumoasa!

  • liliana

    Multumesc frumos pentru lamurire. Ma si duc sa o pregatesc. O sa-ti dau de stire, cu siguranta, cum mi-a iesit.

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Da, Liliana, iaurtul indulcit impreuna cu ciresele se amesteca cu frisca batuta. Multumesc frumos de intrebare, era cam incoerent, intr-adevar :))
    Fug sa modific si in post ;)

    P.S. Sa-mi dai de stire cum ti-a placut!!!

  • liliana

    Draga Laura te rog sa-mi spui daca amestecul de iaurt si zahar se incorporeaza cu frisca batuta si api se adauha peste cirese. Iarta-ma te rog nu am inteles prea bine

  • Ecaterina

    Draga Laura am facut prajitura cu iaurt si visine si e dementiala.Iti multumesc ca existi…cred ca ai un suflet tare bun de impartaseti toate aceste minunatii culinare.Iti sugerez sa scoti o carte de bucate cu multe retete si poze.Cred ca ai revolutiona piata din romania,ca de la Sanda Marin nu a mai scris nimeni.
    Sunt o mare admiratoare a Ta si a pajiturilor tale!….curand trec la torturi

  • elena

    cele 6 foi de gelatina cit cintaresc? poti sa spui si gelatina in gramaj?

  • http://followme.ro Mihaela

    In loc de acele cireste merg puse orice fructe nu? Eu ma gandeam la ceva mai acrisor, sa vedem ce gasesc…arata foarte bine, o sa incerc si sper sa-mi iasa.

  • http://www.blogger.com/profile/06117422035326075081 claudia

    Doamne,ce bine arata prajitura!!!Toate ale tale arata de bine ca iti vine doar sa iei lingurita si sa astepti sa fi servit…mmmmm!!!

  • http://www.blogger.com/profile/11569534114465895243 felis

    Demential arata!!

  • http://www.blogger.com/profile/00059978751216823476 Invizibilul

    Parca sunt prajituri cu ochi !

  • http://www.blogger.com/profile/00053484869973084639 Cristina

    Combinatia de visine cu frisca nu poate fi decat delicioasa.

  • http://www.blogger.com/profile/00016264133072102353 Beatrice

    Daca mai intru mult pe la tine,o sa ma imbolnavesc.Arata super si sunt sigura ca e grozava.Pupici.

  • http://www.blogger.com/profile/18131077349653166357 Federica

    come sempre una super ricetta!!!!!!buonaaaaaaaaa!baci!