Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)

Dragilor, desi mai aveam pregatite niste gustari sarate pentru voi, am fost nevoita sa-mi schimb (radical) planurile, deoarece familia a decretat ca avem nevoie, urgent, de “ceva dulce” :P

…mi-am amintit, astfel, de acest minunat tort, care s-a dovedit a fi exact ceea ce cautam, adica un “dulce” extrem de rapid si bun :)

Ingrediente:

Pentru blat:
- 4 oua
- 150 g. unt
- 150 g. faina
- 100 g. zahar pudra
- 100 g. cacao
- 1 pliculet de zahar vanilat
- 1 pliculet de praf de copt (10 g.)
- 50 g. nuca macinata
- 150 g. dulceata acrisoara (de caise)
- un varf de cutit scortisoara pudra

Pentru sirop:
- 250 ml. apa
- 3, 4 linguri zahar
- 1 plic praf de cappuccino

Pentru glazura:
- 100-150 g. ciocolata cu lapte
- 1 lingura ulei
- 50 g. nuca/migdale (taiate cu cutitul)

Mod de preparare:
Frecati spuma untul cu jumatate din cantitatea de zahar pudra. Adaugati galbenusurile, unul cate unul, zaharul vanilat si scortisoara.
Incorporati faina, praful de copt, cacaua si nucile macinate. Amestecati bine, pana se omogenizeaza compozitia.
Bateti spuma albusurile cu zaharul pudra ramas si incorporati spuma in compozitia preparata anterior, amestecand usor (cu o spatula, nu cu mixerul)
Turnati compozitia intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu nuca macinata. Coaceti blatul la 180 grade primele 10 minute, si inca 10-15 minute la 170 grade. Cand este copt, rasturnati-l pe o planseta si lasati-l sa se raceasca:

Taiati blatul in doua:

Asezati blatul pe platoul de servit si insiropati-l cu siropul de zahar ars, racit (…si facut astfel: caramelizati zaharul, turnati apa, lasati pe foc pana se topeste, adaugti pliculetul de cappuccino si lasati la racit)
Umpleti blatul cu dulceata:

Taiati “capacul” blatului de sus (daca e cazul :P)…si potoliti-va pofta cu el, pana cand tortul e gata :))
Asezati-l deasupra primului blat si insiropati-l cu restul de sirop:

Topiti ciocolata la bain-marie sau pe foc mic; adaugati lingura de ulei pentru a-i da stralucire si a o fluidiza.
Turnati, uniform, deasupra tortului (incepand din mijloc, pana pe margini)
Presarati nuca taiata:

…a fost rapid “savurat” :)))

…iar dulceata de caise i-a sporit si mai mult gustul intens (dark :P) de cacao si ciocolata:

Inspiratie: …rasfoind un nr. vechi din “Pofta Mare” :P

P.S. Daca il doriti mai cremos, il puteti umple cu budinca de vanilie, facuta cu mai putin lapte decat de obicei, pentru a nu exista riscul de a da pe-afara :P
…turnata peste stratul de gem, bineinteles;)

Tags:
About the Author

  • anonim

    foarte delicios tortul si eu lam facut , si am pus crema de vanilie si a fost perfect

  • Anonymous

    Buna Laura,

    De ce nu mai putem sa vedem lista cu toate retetele tale:-(

    Camelia Canada

    • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

      Camelia draga, momentan le gasesti sus, sub pozele de la antet, dar in curand vor fi afisate mai “aerisit” :P, si foarte la indemana voastra.
      Daca nu gasesti ceva, foloseste “search”-ul sau pe mine :)))

  • alexandra

    AM reusit sa il fac si eu acest tort, mia iesit foarte bine si gustos, doar ca eu am inlocuit dulceata de caise cu dulceata de zmeura, super buna!

  • lacrimioara_76

    Toate arata f bine cind le vezi pui gind de al savura pe fiecare.

  • http://www.blogger.com/profile/11569534114465895243 felis

    Ce sectiune apetisanta