Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 3.5/5 (2 votes cast)

Am revenit, cum am promis, cu o alta portie de zacusca. De data asta, zacusca de fasole uscata, boabe…
Foarte gustoasa!!!

Ingrediente:

- 1 kg. fasole uscata
- 2 kg. gogosari
- 2 kg. capia
- 1 kg. ceapa
- 1 kg. morcov
- 1 capatana usturoi
- 1, 2 conopide (optional)
- 1 litru ulei
- 1 litru bulion
- sare, piper


Mod de preparare:
Se fierbe fasolea foarte bine (boabele trebuie sa fie moi)

Se spala si se marunteste ceapa:

Gogosarii si ardeii capia se coc si-apoi se decojesc sau la fel de bine se pot lasa cruzi. Noi asa i-am lasat, ca nu mai avea nimeni chef de copt, dupa atatea ture de rezistenta in fata plitei :P
A iesit foarte buna zacusca si asa :)
Se toaca, deci, gogosarii si capia (puteti pune numai gogosari sau numai capia, nu are nimic)
Cu masina de macinat carne ar fi ideal sa faceti aceasta operatiune ;)

Se incinge uleiul. Se adauga ceapa si se dinstuie bine; se adauga gogosarii si ardeii capia si se amesteca totul foarte bine. Morcovul se rade pe razatoarea mare si se adauga compozitiei.

Dupa cca. o ora, dupa ce a scazut putin, se adauga fasolea fiarta si data prin masina de carne:

Se adauga si conopida fiarta buchetele (eu acum nu am pus conopida, dar pe viitor vreau sa incerc, sa vad cum e)
Se fierbe totul 10-15 minute, se adauga bulionul, usturoiul maruntit, sare si piper dupa gust. Se lasa la foc foarte mic (eu am pus o tabla sub tava) pana se ridica uleiul deasupra (cca. 3, 4 ore)

Se pune zacusca in borcane fierbinti (incalziti cuptorul, puneti borcanele inauntru si cand s-au incalzit, stingeti cuptorul, luand cate un borcan pentru a-l umple)

Se serveste cu maxima pofta, afara, in soarele bland al toamnei :))

Am salvat din mainile pofticiosilor doua felii si pentru voi :)))

Fooooarte buna, merita s-o faceti! …macar o portie :P
…noi am facut portie dubla, hi, hi…

Tags:
About the Author

  • Roxana Pop

    cate borcane ies dintr-o portie? e bine de stiut…va rog sa rasp!!!

  • Lucica Lazar

    merita incercata :) dupa cum arata ;)

  • Camelia Anita

    puteti,va rog frumos sa-mi spuneti aproximativ,cate borcane de zacusca rezulta din cantitatea mentionata ?

  • Anca Ca Zapada

    Cate borcane ies dintr-o portie?

  • rebeca

    sucul de rosii este bun in loc de bulion te rog raspunde-mi laura

  • violeta

    am facut si eu o portie. e super buna !:)

  • http://frunzalaura.wordpress.com Laura

    Am facut si eu in week-end, a iesit buna, doar ca nu mi s-a ridicat uleiul la suprafata, nu stiu de ce. Poate am pus eu mai putin ulei… Oricum, extrem de migaloasa, nu mai repet operatiunea prea curand.

  • http://frunzalaura.wordpress.com Laura

    Laura, ce bulion ai folosit? Obisnuit, de la borcan, sau sos de rosii facut de tine in casa?

  • http://panseluta-violet.blogspot.com pansy

    este grozava zacusca asta !nu am pus niciodata morcov sau conopida.si fasolea o las intreaga,nu o pasez.dar este o nebunie .

  • http://www.blogger.com/profile/00111546535173285409 Miha

    Foarte bine arata!
    As papa si eu putina, dar sa-mi faca cineva. :)))