Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 3.3/5 (3 votes cast)

Sirop din flori de soc : aromat si exact pe gustul copiilor!!! Acest sirop va fi deschizator de drumuri in era siropurilor ce va sa vina in curand :P, caci anul asta am de gand sa valorific la maxim roadele pomisorilor nostri din gradina, si nu numai (avem zmeura, capsuni…)
Imi pare doar rau ca nu am ajuns sa il postez pana acum, avand in vedere ca sansele de a mai gasi pe undeva flori de soc sint destul de reduse…
Da’ e bine de stiut pentru la anu’, nu?! :))

Ingrediente pentru o portie:

– 1 kg. flori de soc (chiar 1 1/2 kg.)
– 5 litri apa
– 6-8 lamai
– 5 kg. zahar
– 50 g. sare de lamaie (optional)

Noi am facut 3 portii…asta ca sa nu va debusoleze pozele 😛

Se prepara destul de usor, ba chiar foarte usor, daca alegeti sa faceti numai o portie. Se culeg florile de soc (daca aveti o mami scumpa pe-acasa si un vecin, tare de nadejde, numit Nelus, treaba decurge foooarte usor :)). Au mers dupa majoritatea dintre ele pana dupa dalma (stiti ce-i aia?! :D) taman intr-o padurice, unde cica s-ar afla regatul florilor de soc…

Au strans ce-au strans, si au venit acasa cu un “sac” mare de minunatii bine-mirositoare:


Pe restul le-am cules din socul nostru din spatele casei :)
Se scutura, deci, florile de impuritati (daca le spalati, isi vor pierde aroma) sau daca totusi nu va simtiti confortabil facand (doar) asta :P…le cufundati rapid in apa rece, cum am facut eu la socata


Ceea ce urmeaza e destul de sadic :))) …adica va trebui sa alegeti doar florile de pe crengutele de soc, operatiune de care se ocupa cu succes (si) mezinul familiei (pupa mami manutele lui harnice!!!) si care, la o asemenea cantitate, a cam durat ceva :)))


Se aseaza florile intr-un vas incapator:


Lamaile se taie felii si se amesteca cu florile.
Se pune apa la fiert, se lasa sa dea cateva clocote, dupa care se da deoparte si se lasa la racit timp de 10-15 minute; se toarna apoi peste flori si lamai:


Se amesteca totul bine si se lasa la rece 3-4 zile, cu un capac sau ceva greu deasupra, pentru a tine florile si lamaile sub apa; in fiecare zi, se amesteca usor, “compozitia”:


Se storc cu mana florile si feliile de lamaie, bine, bine si se strecoara de doua ori printr-o sita deasa, tifon, etc…
Noi, dupa cum vedeti, ne-am folosit si de sita de la espressorul de cafea 😛



Apa rezultata se pune la fiert impreuna cu zaharul (la 1 litru de apa se adauga 1 kg. de zahar) si sarea de lamaie, daca vreti ca siropul sa tina mai bine :


Dupa ce zaharul s-a topit iar siropul a dat 2-3 clocote, se ia de pe foc:


Se toarna fierbinte in sticle curate si uscate in cuptorul fierbinte:


Se leaga imediat cu celofan sau capace:


Siropul obtinut este absolut minunat, si merge grozav de bine cu niste cuburi de gheata si-o apa minerala, ori plata:



Mii de multumiri, Laura scumpa, pentru inca o reteta sanatoasa si delicioasa!!!

P.S. Daca vi se pare prea mare cantitatea de zahar, puteti s-o micsorati…chiar cu un kg :)

Reteta preluata de la Laura S.

Tags:
  • Luminita Chiojdoiu

    Eu am facut sirop de pe reteta asta anul trecut. Si a fost incredibil de bun. Anul acesta o fac iarasi. Multumesc mult pentru reteta. E delicios. Am facut o singura compozitie. Acum o sa fac mai multe.

  • luben

    un sirop de soc ff bun. 38 flori mari ,chear si mai multe ,15 plicuri de sare lamaie de doctor, 2 lamai taiate rondele si 5 litri de apa se lasa la macerat 3-4 zile se mesteca zilnic ,se strecoara si se pun 5kg zahar se lasa la macerat 2-3 zile se mesteca zilnic sa se topeasca zaharul este super,eu nu am scos decat codita mai groasa de la flori,faceti si voi ca e ff bun garantat ,pofta mare,

  • ovidiu

    Multumesc frumos pt reteta . A iesit foarte bun siropul.

  • Loredana Aliss Iuşan

    chiar trebuie luate numai floricelele,nu se poate toata floarea?cu o fetita de 1 an ….nu prea am timp. :)

    • http://www.laurasava.ro/ Laura Sava

      Loredana, si la noi au mai scapat cateva crengute, nu-i nimic :)
      S-aveti spor si pofta!!!!!

  • Profu Mischi

    Fara suparare. Cand e vorba de sare de lamaie (acid citric), eu zic sa nu mai vorbim despre sanatate.
    Sunt doua notiuni total diferite.

    • http://www.laurasava.ro/ Laura Sava

      Nu e nicio suparare :)
      E adevarat ca sarea de lamaie nu e tocmai sanatoasa, dar daca o folosesti numai la reteta asta, cred ca ai mari sanse sa nu patesti nimic 😀
      Eu, una, nici macar n-am folosit-o, am scris si in postare, stiind ca vom consuma rapid siropul. Varianta mea, asadar, e chiar sanatoasa.
      Numai bine!!!

  • http://www.facebook.com/eu.eu.737448 Eu Eu

    Buna.
    Esti fenomenala, felicitari. De aproximativ 3 luni iti urmez retetele si nu am dat gres.

  • Anonymous

    Buna, ma numesc Diana si nu de mult am v-am descoperit , multumesc pentru ca existati si impartasiti.Am facut si eu 2 ani la rand sirop de soc, inainte sa ma intorc la serviciu. Anul trecut si anul acesta am zis pas. Nu pentru ca nu e bun, pentru ca e ceva de lucru la el , si nu mai am timp. Eu sincer nu il beau, copii mai putin , sotului meu si tuturor prietenilor pe care i-am servit le-au placut foarte mult. Ma ingrijoreaza si pe mine sarea de lamaie, nu stiu cu ce as putea sa o inlocuiesc.Am mai facut si sirop de capsuni, visine, piersici si chiar de struguri, ultima reteta proprie. Mai am inca sirop si de anul trecut desi la noi acasa doar sirop cu apa sau apa minerala se serveste. Copiilor le place tare mult.Tare imi pare rau ca anul acesta va fi mai putin, din cauza ca fructele sunt putine.

  • Anonymous

    cred ca e un deliciu

  • Anonymous

    Este cu siguranta foarte gustos…dar…sarea de lamaie este extrem de daunatoare ! Atentie !

  • http://www.blogger.com/profile/02188094782463532736 l

    multumim pt reteta dvs de sirop de soc, este grozava o voi face si eu impr5euna cu soacra mea.pupici

  • Anonymous

    au 2 zile la rece si au miros de acru.ajutati-ma.mai are rost sa le tin sau e normal.da-mi un raspuns k nu stiu ce sa fac mersi

  • Anonymous

    am facut intocmai cum ai spus dar florile cu lamia au un miros de acru.e normal sau o arunc

  • http://www.blogger.com/profile/17090479715044743428 Laura`s Leckereien / Bunatatile Laurei

    Hallo Laura si Fetele cu intrbari!
    Fiind abonata la aceasta reteta si cometarii, am vazut ca e putina dedumerire.
    Eu fac acest sirop de peste 10 ani.
    Primul an , l-am preparat dupa reteta soacrei, deci sirop preparat la rece si mi-s-au inflorit toate sticlele, care le-am depozitat chiar la frigider(pe vremea aceea).
    Acum fac doar sirop pe care in prealabil l-am fiert.
    Iar sarea de lamiie se pune pentru a-l conserva mai bine si ai mentine prospetimea gustului si culorii.
    Aici PREPARARE DIN FLORI DE SOC am preparat mai multe LICORI din flori si boabe de soc.
    Anul trecut ca si anul acesta am facut putin altfel, dundu-i coajii de lamie sansa de a-se imprastia mai bine in sirop.
    Zilele care urmeaza o sa postez metoda, poate incinta…cine stie.
    Uitati de aspitina si conservanti , sarea de lamiie si fierbinte pus in sticlele spalate se tine ani de zile.

    Laura sper ca NU te superi ca am venit in ajutor?
    Poate cit de cit am putut putin ajuta.

    Va doresc spor la preparat, un final de succes si multa savoare!
    Va ureaza,
    Laura S.

  • Anonymous

    am inteles k nu este bun la copii stiti ceva despre asta

  • Anonymous

    vr sa stiu si eu dak socata este buna la copii

  • http://www.blogger.com/profile/02911292164181835328 Dia

    Am o nedumerire, cat timp tine acest sirop, rezista pana la iarna sau are nevoie de conditii speciale de stocare?

  • http://cucina.jugariu.ro/ Retetele lui Ari

    ah, ok :)) .. o sa fac in weekend daca mai gasesc maine de cumparat. O sa pun aspirina ca mie aproape toate care le-a pus fara (doar sterilizat) mi s-au stricat :( ..desi atat de multa lume imi zice ca tine si fara :(

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Da, Mami, florile se cantaresc, dar nu trebuie sa fie exact 1 kg 😛 (am scris eu si in post)
    …cat despre sarea de lamaie, Ari, pot sa-ti spun ca e optionala, fiindca eu n-am pus :)))

    • Daniela

      Este super siropul ,minunat nu- ti mai trebuie socata ,mulțumim pt sfaturi,Dumnezeu sa te binecuvânteze Laura

  • http://www.blogger.com/profile/06055160354223152750 Mami şi ştrumfii

    Laura, cât înseamnă 1kg de flori? Cântărite?

  • Anonymous

    Siropul arata foarte bine si probabil e foarte gustoasa, voi prepara si eu….Ador sucul de soc dar este foarte important sa se consume cu grija deoarece florile de soc contin o mica cantitate de cianura.

  • http://cucina.jugariu.ro/ Retetele lui Ari

    laura eu am o nedumerire.. de ce se pune sarea de lamaie?

  • http://www.cali.ro Samburex

    Cand eram copil, ma duceam cu vecinii prin padure si prin tot felul de ravene sa culegem flori de soc pentru ca sa ne facem suc, imi placea ca este acidulat, si daca il lasam mai mult parintii il foloseau ca vin,
    acum de curand am aflat ca siropul de soc este si terapeutic

  • http://www.blogger.com/profile/02008926665682520201 Sara_Miki

    Interesanta ideea cu siropul se soc. De ce nu… daca tot se face din tot felul de fructe, de ce nu si din soc. Dar nici eu nu m-am gandit pana acum. Multumesc… de retinut pentru la anul viitor.

  • http://www.blogger.com/profile/16095674149826940753 Bianca

    Ce idee buna mi-ai dat!! Sotului meu ii pl;ace foarte mult siropul de soc cu apa minerala. Am sa merg si eu la cules in weekend si am sa fac si eu.
    Multumesc de retet

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Laura scumpa, tu ai fost mereu “izvorul” meu, nesecat, de inspiratie :)
    …si cum mini-pizzele tale au facut furori (si istorie 😛 …ca le fac deja de ani buni) presimt ca si acest sirop deosebit ne va incanta cu parfumul lui, vara de vara :)
    Te pupam cu totii, cu mare drag, si iti dorim tot binele din lume, prietena draga!!!

  • http://www.blogger.com/profile/17090479715044743428 Laura`s Leckereien / Bunatatile Laurei

    Hallölchen Laura draga!
    Felicitari pentru reusita!
    Pina sa descoprar siropul din flori de soc, faceam numai socata.
    Dar din pacate socata nu se poate depozita pe timp indelingat:(
    Dar uite ca s-a gasit solutia cu siropul si asa de ani buni, in fiecare an pun la depozit.
    Sa va fie de bine si o zi placuta in continuare va doresc, la intreaga familie!
    Cu prietenie
    Laura S.

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    E bun tare, Daniela :) …si are inca de pe acum o aroma imbietoare…
    E si un pic acrisor (deci pentru mine, tonic si extrem de reconfortant :P) asa ca va fi companionul perfect in zilele toride ce stau sa vina :)
    Pupici tie si mamei tale, care te rasfata 😛 (un pic, un pic, doar tot ajungi sa gusti din bunatatile ei, nu?! …ar fi pacat altfel :D)
    Iti multumesc frumos pentru mesaj!
    o zi frumoasa in continuare!

  • http://www.blogger.com/profile/10175374750227126880 Daniela

    Ce bun trebuie sa fie!
    Si ce culoare frumoasa are.
    Mama mea face mereu sirop, numai ca eu ma limit a bea numai apa, dar nu zic ca nu-i bun pentru cei din casa. Pe fiece an ma aproviziones cu ceva sirop si nectar de la mama.
    Pe curand.