Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)

…pentru ca am primit cateva capatani de varza murata (stiu, rusine mie ca nu le-am pus eu cu mainile mele :P) …si pentru ca aveam si niste coaste de porc uitate prin congelator, m-am gandit ca n-ar fi rau sa incerc sa le diversific putin meniul baietilor mei :)) …asa ca, iata, ma prezint in fata voastra cu un “blid” de varza la cuptor (mai ales ca m-am plictisit de, intr-adevar, gustoasele dar parca vesnicele costite la cuptor)
Reteta e preluata din cartea Silviei Jurcovan “Carte de bucate pentru tinerele gospodine”, editia din ’75 (zdrentuita :P) a mamei…
Marturisesc, tot cu rusine, ca n-am prea rasfoit-o pana acum, si-mi pare rau caci este absolut minunata…dar promit sa ii acord mai multa atentie de-acum incolo 😉

Ingrediente:

– 1/2 kg. carne de porc, costite, etc.
– 1 ceapa mare
– 1 varza acra mijlocie (1 kg.)
– 1 foaie de dafin
– 1 varf de cutit piper, boia, cimbru, marar
– ulei

Am sa incep cu o mica dar importanta observatie a autoarei, si anume: pentru aceasta mancare carnea trebuie sa fie mai grasa!
Se pregateste carnea/coastele de porc: se spala, se condimenteaza bine cu sare, vegeta (da, stiu ca e o porcarie nociva, da’ inca n-am reusit sa ne descotorosim de ea…)


Ceapa si varza acra se taie marunt:


Se caleste ceapa in 3, 4 linguri de ulei timp de cca. 2 minute, apoi se pune carnea (taiata bucati, daca e cazul) si o lingurita de boia dulce:


Se amesteca putin sa se coaguleze la suprafata, apoi se stinge cu un paharel de apa calduta si se pune imediat varza taiata ca fideaua, stoarsa de zeama:


Se pune putina apa, foaia de dafin, piperul, cimbrul (eu am avut uscat), mararul tocat. Se da la cuptor cu capac sa fiarba cca. 1 1/2-2 ore. Cand e gata, apa trebuie sa fie scazuta (se poate pune si o lingura de bulion)


Pofta buna!!! 🙂

P.S. Daca varza este acra si sarata se limpezeste in multa apa calduta si se stoarce bine ca sa piarda din acreala si sare.

Tags:
  • Gand la gand. Varza asteapta de o sapt in frigider, taiata, fiarta si impachetata ( asa o gasesti aici) carnea am cumparat-o acum, asa ca maine asta le fac. Dupa reteta ta, bagate la cuptor. Mai ramane de vazut cum o rezolv cu mofturosii mei.

  • Oau ce bine arata. Chiar ieri ma uitam in congelator si am vazut ca mai am coaste de la porc. Asa ca mi-ai dat idee buna ce sa fac cu ele.
    Multumesc si pofta buna!!!

  • Gand la gand cu bucurie! Exact asta voi gati eu maine!
    Varza murata a pus mama…
    pupici!

  • Esti o fericita ca nu ai mofturosi la masa. :))

  • ama

    si eu astept niste varza murata de la bunica si nu se poate sa nu fac si eu mancarica din asta. la noi e traditionala ptr taierea porcului si eu sunt topita dupa ea :))

  • delicios! minunat!