Ciocolata calda

Ciocolata calda, atat de buna si de aromata!!! Cine i-ar putea rezista?! 🙂
Perfecta si fierbinte, dar si rece!!! …si binevenita oricand, nu doar de sarbatori!!

Ingrediente:

  • 1 litru lapte (integral)
  • 50-80g zahar brun (sau alb)
  • 1 baton de scortisoara
  • 2 cuisoare
  • 250 g ciocolata cu lapte sau amaruie

 

Sfat: varianta de post, vegana, e la fel de gustoasa! Tot ce trebuie sa faceti este sa inlocuiti laptele de vaca cu lapte vegetal (dupa preferinte) iar ciocolata cu lapte cu ciocolata neagra.

Mod de preparare:

Incalziti laptele in care ati pus zaharul si batonul de scortisoara+cuisoarele.
Inainte ca laptele sa dea in clocot, luati vasul de pe foc si adaugati ciocolata rupta bucatele; amestecati pana cand ciocolata se dizolva. Lasati cateva minute sa se „infuzeze” 😀
Indepartati apoi batonul de scortisoara si cuisoarele si serviti.
E delicioasaaaaaaa!!!!!!

Bogdi (si noi 😀 ) a fost in extaz!!!
Trebuie sa incercati si voi combinatia ciocolatoasa!!!!

Aici, surprinsa langa biscuitii de ciocolata 🙂




Biscuiti de ciocolata

Asa l-am intampinat noi pe Mos Craciun anul acesta, cu acesti biscuiti deliciosi de ciocolata!!!
Si cu o cana mare de ciocolata calda, pe care, insa, nu a mai ajuns s-o savureze fiindca in momentul in care Bogdi s-a vazut cu toate cadourile rasfirate pe jos, in camera, l-a condus politicos spre usa 😀
Noi credem ca i-au placut tare mult mosului si ca la anu’ va veni la fel de vesel si de incarcat cu jucarii!!!
Acum doi ani l-am ademenit cu inelusele astea minunate 🙂

Ingrediente pentru cca. 30 de bucati:

  • 125 g unt
  • 150 g zahar
  • 1 ou mare
  • 50 g cacao
  • 150 g faina
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie sau rom
  • un praf de sare
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 200 g ciocolata cu lapte sau amaruie
Poze noi 🙂
Minunatii biscuiti refacuti…cu tot cu sectiune 😀

Mod de preparare:

Frecati bine untul cu zaharul tos. Incorporati oul batut si cacaua, faina, esentele, praful de sare si praful de copt. Adaugati ciocolata rasa. Modelati aluatul in forma de bila si puneti-l la frigider pentru cca. 25-30 de minute. Daca va grabiti, puneti-l la congelator 10 minute.
Incalziti cuptorul la semnul 4 sau la 180 grade C (foc potrivit).

Tapetati cu hartie de copt o tava mare (de la aragaz) si asezati, la distanta unele de altele, bile (potrivite) din compozitie, modelate in palma:

Dati la cuptor timp de aprox. 12 minute:

Foarte usor de facut, asa-i?! Si de „degustat” 🙂 …mai ales langa o cana de ciocolata calda!!!!

Buni tare si plini de ciocolata!!! …daca aveati ceva dubii, va marturisesc ca eu i-am ales 😀

Speram ca si voi sa fi avut un Craciun de vis, ne revedem curand!

Serviti, va rog, unul, doi sau cati biscuiti vreti 🙂




Prajiturele cu vin rosu

Aceste prajiturele cu vin rosu sint ideale pentru intampinarea colindatorilor inghetati!!!!! 😀

 

Ingrediente pentru cca. 30 bucati:

– 250 g. unt
– 200 g. zahar
– 4 oua mari
– 250 g. faina
– 1 pachetel praf de copt (10 g.)
– 1 lingura cacao
– 2 linguri ciocolata rasa (50 g.)
– 1 praf de sare
– 125 ml. vin rosu
– unt sau margarina pentru uns forma
– 250-300 g. ciocolata amaruie sau de lapte

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C. (foc potrivit).

Se bate untul si zaharul spuma. Se adauga pe rand ouale, faina si praful de copt, cernute, si praful de sare:


…cacaua si ciocolata rasa:



…si vinul rosu:


Se amesteca pana se obtine un aluat pufos si moale care se intinde intr-o tava de aprox. 25/35cm, unsa cu unt si presarata cu faina sau tapetata cu hartie de copt :


Se coace 20-25 de minute:


Se scoate din cuptor si se pune deoparte la racit.
Prajitura de vin rosu de taie in bucatele patrate (cca. 30-35)
…la noi, capetele s-au topit primele :))




Ciocolata, rupta bucatele, se topeste la bain-marie sau la microunde timp de 1 minut jumate-doua :))
Se glazureaza prajiturelele turnand deasupra lor ciocolata topita (pe un gratar asezat pe o tava, de unde va putea fi refolosita)
…ceva in genul asta 😛 …cum am facut si-aici, la Petit Fours


Se lasa sa se raceasca…si se ademenesc cu ele colindatorii 😀
…desi eu sper ca si pe voi sa va ispitesc cu macar una 😛


Gata de servit!!! 😉
Baietii mei au zis ca sint extraordinar de gustoase…iar eu am mare incredere in verdictul lor 😛


…si tot in cinstea voastra am ciocnit impreuna cu Cipi un pahar mare de vin!
Craciun Fericit, dragii mei!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sa aveti inimile pline cu lumina, dragoste si multa, multa bucurie!!!





Tarte umplute cu fructe uscate

 

Si iata ca am ajuns sa va arat si ce puteti face cu concentratul de fructe uscate pe care l-am laudat atata!  Aceste tarte umplute cu fructe uscate, absolut minunate, va vor aduce mai aproape Craciunul (desi nu ne mai despart de el decat vreo 3, 4 zile de el 😀 )

 

Ingrediente pentru cca. 10 bucati

Aluat de tarte:
  • 225 g faina
  • 125 g unt
  • 25 g zahar pudra
  • un praf de sare
  • 1 galbenus, batut usor
  • 3 linguri apa rece
Umplutura de fructe uscate:
  • 300-400 g concentrat de fructe uscate
  • zahar tos pentru presarat

 

Sfat util: Puteti prepara in avans aceste tarte si le puteti congela, fie crude, fie coapte.
Pentru a le congela procedati in felul urmator: congelati tartele neacoperite pana se solidifica. Puneti-le in cutii. In momentul consumului le puteti coace direct, timp de 20 de minute.
Pentru a congela tartele coapte, procedati in mod asemanator, iar in momentul consumului decongelati la temperatura camerei si apoi incalziti in cuptorul incins timp de 5 minute.

 

Mod de preparare:

Cerneti faina si amestecati-o cu un praf de sare. Frecati untul taiat cuburi cu faina pentru a obtine un aluat sfaramicios:


Incorporati zaharul pudra:

Faceti o adancitura in centru si adaugati 1 lingurita de galbenus impreuna cu apa rece ca gheata…eu l-am pus pe tot fiindca era micut 😛


Framantati pana se formeaza un aluat moale, deloc lipicios, care se aduna frumos intr-o bila:


Raciti timp de 30 de minute.

Preincalziti cuptorul la semnul 6/200 grade C.
Intindeti aluatul pe o suprafata presarata cu faina pentru a obtine o foaie 6-8 mm. grosime.


Cu ajutorul unei forme rotunde, de marimea tavitelor de tarta, decupati 10-12 bucati din aluatul intins…
Pe mine m-a scutit de treaba asta ajutorul meu de bucatar :))


Ungeti cu grasime (margarina, unt) formele metalice de tarta; presarati-le cu faina…


…si asezati in ele rondelele de aluat. Formele mele, dupa cum vedeti, au fost un pic prea mari si nu am reusit sa le imbrac in totalitate cu aluat…


Umpleti fiecare placinta cu umplutura:


Framantati restul aluatului si decupati rondele care sa acopere frumos formele (putin mai mici decat cele de la baza)
Stantati mici stelute unora dintre ele (in centru) si alte cateva din aluatul ramas:


…obtinand astfel doua „invelisuri” de mare efect 😉


Ungeti tartele cu restul de galbenus (eu, evident -am mai folosit unul :P) si presarati deasupra zahar tos:



Coaceti timp de 15-18 minute, pana se rumenesc.


 




Concentrat de fructe uscate

Concentrat de fructe uscate, sau altfel spus: prima demonstratie din seria „Un Craciun cu premeditare” 😀
Deliciosul si aromatul concentrat va intra in compozitia a cel putin doua retete, niste tarte deosebite si un strudel cu nuca, pe care am sa vi le arat, sper eu, cat de curand.
E o reteta extrem de usor de preparat, tot ce trebuie sa faceti, veti vedea, este sa amestecati frumos toate ingredientele si sa umpleti niste borcane 😛

 

Ingrediente pentru 4 borcane de 700 g.

– 450 g. mere rase (cretesti ar fi ideal)
– 15o g. alune, nuci si fistic
– sucul de la 2 lamai
– 125 g. coaja tocata de lamaie si portocala
– 325 g. stafide
– 325 g. caise deshidratate
– 150 g. cirese din dulceata
– 225 g. unt (minim 60% grasime)
– 450 g. zahar
– 1/2 lingurita cuisoare macinate
– 1/2 lingurita scortisoara
– 1/2 lingurita praf de ghimbir
– 1/2 lingurita de nucsoara
– 150 ml. rom sau coniac

 

Mod de preparare:

„Rasfirati” pe masa de lucru toate ingredientele si pregatiti un castron incapator 🙂
Radeti merele si stropiti-le imediat cu suc stors dintr-o lamaie.
Tocati (cu cutitul) nucile:


Amestecati-le cu merele rase:


Tocati caisele deshidratate:



…si asezati-le peste compozitia de mere si nuci:


Adaugati stafidele:


…si amestecati bine:


Adaugati suc de lamaie si coaja rasa a citricelor…si romul ori coniacul:


Adaugati condimentele, pe care eu le-am inlocuit cu succes as zice, hihi, cu un pliculet special cu condimente pentru vin fiert:


Adaugati zaharul:


Odihniti-va un pic mana 😛 …si incepeti din nou sa tocati, de data asta alunele si fisticul:



Adaugati-le apoi compozitiei:


…si amestecati totul bine:


Puneti si ciresele din dulceata:



…si amestecati usor:


Adaugati untul, lasat in prealabil la temperatura camerei si amestecati totul bine:


Acoperiti si puneti la frigider peste noapte:


Turnati concentratul in borcane curate si uscate:



Sigilati si etichetati, mai ales daca doriti sa le oferiti cadou 🙂
Pastrati intr-un loc uscat si racoros timp de maximum 2 luni.

Portia noastra…de pofta :))

Foarte aromat si dulce si minunat concentratul asta, ne-a umplut casa cu aromele iernii…
Mai ales ca pe-afara totul era imbracat in alb 🙂

 

P.S. Pentru o varianta mai ieftina si rapida puteti amesteca coaja rasa de la 1 portocala cu 1 mar acrisor, curatat de coaja, ras si 2 linguri de coniac.




Fursecuri simple cu nuci

Aceste fursecuri cu nuci sunt simple dar delicioase si le puteti face sub diferite forme. Eu le-am „stantat” cu formele mele de braduti si clopotei (clopotei mai ales) fiindca de cateva zile ne uitam, eu cu Bogdi, aproape non-stop, la „Clopotica” 😀

Cu mare drag, deci, va prezentam (le-am facut impreuna cu puiul meu) varianta de post a acestor fursecuri de sarbatoare, ce sper sa va umple casa cu mireasma lor seducatoare de iarna!!!

Desigur, daca nu tineti post, puteti inlocui margarina cu unt.

 

Ingrediente:

  • 160 g margarina sau unt
  • 200 g faina
  • 100 g nuci macinate
  • 80 g zahar
  • 1 lingura rom/coniac
  • coaja de lamaie (optional)
  • 50 g nuci macinate, pentru stratul crocant

 

Mod de preparare:

Se bate untul sau margarina cu zaharul pana se spumeaza; se adauga romul, un varf de cutit sare, putina coaja de lamaie rasa apoi nucile macinate (100 g) si faina, cernuta. Se face un bulgare din compozitia rezultata (visez rau de tot la un pic de zapada, hihi…) care se infoliaza si se pune la rece pentru cca. 25-30 de minute.

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se presara masa cu nucile macinate (cele 50 de grame); se intinde apoi o foaie de aproximativ 1 cm. grosime si se taie in diferite forme. Fursecurile se coc pana incep sa se rumeneasca (cca. 10 minute).

Coapte, se pudreaza cu zahar praf sau se acopera cu un strat fin de glazura de zahar (zeama de lamaie sau portocala amestecata cu zahar pudra, pana se obtine o pasta ce se poate intinde cu usurinta cu pensula de bucatarie). Din loc in loc, puneti colorant alimentar verde cu o pensula subtire sau o scobitoare. Lasati sa se intareasca 5 minute, si-apoi pudrati cu zahar pudra:

Daca va grabiti, pudrati-le doar cu zahar praf. Vor fi la fel de frumoase si gustoase!!!

 

Pozele vechi 🙂





Fursecuri cu susan

Aceste fursecuri cu susan mi-au intrecut toate asteptarile!!!! Sunt grozave, se fac rapid si pe deasupra mai sunt si de post! 😀  Sunt delicoase si caldute, dar daca le lasati sa se raceasca veti realiza ca sunt chiar si mai bune. Si mai crocante :))
Regret nespus ca nu le-am pus in practica mai demult…

Ingrediente:

  • 250 g faina
  • 180 g zahar
  • 250 g nuca macinata
  • 220 g margarina
  • susan

 

Mod de preparare:

Se amesteca margarina cu zaharul. Se adauga faina si nuca macinata. Se tine intreaga compozitie timp de 30 de minute la frigider.

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se formeaza cu mana bilute de aluat, care se tavalesc prin susan. Se coc fursecurile 15-18 de minute. Se lasa apoi sa se raceasca si se transfera intr-o cutie care se inchide etans.

Desigur, puteti inlocui margarina cu unt, daca nu tineti post. Vor fi incredibil de gustoase!!! Iar daca nu va place susanul, va sfatuiesc sa le tavaliti prin nuca macinata.

Mie imi place foarte mult susanul, asa ca am ramas la varianta initiala 😀

 

Pozele vechi:




Chec cu mac si pere

Dragilor, va prezint, cu maaare intarziere, ultima reteta „made with Fuji”, chec cu mac si pere!!!!!!
Zic cu intarziere, pentru ca de doua zile ma tot pregatesc sa o lansez 😛 , si nu reusesc din cauza ca albumul meu de pe Picasa s-a facut neincapator (de atunci sterg in nestire la poze). Am foarte multe retete in plan, plus meniul ce se va asterne, imbietor, pe blog, de sarbatori, asa ca voi vedea ce si cum voi face :))
Checul e absolut minunat si se poate face ori cu seminte de mac intregi ori macinate.

Ingrediente:

Pentru siropul de zahar:
  • 150 ml apa
  • 50 g zahar
Pentru chec:
  • 2 pere mari
  • 25 g unt+ 1 lingura mare cu unt
  • 175 g unt
  • 175 g zahar tos
  • 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
  • 4 oua mari
  • 175 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 60 g mac (macinat sau nemacinat)
Iata cum arata checul cu mac macinat (lui Cipi nu-i place sa simta boabele alea de mac printre dinti 😀 ):
Iar aici e checul cu mac…intreg 🙂 …peste care am lasat sa curga un pic de miere:

 

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Preparati in timpul acesta siropul de zahar, punand la fiert timp de 10 minute, la foc domol, apa si zaharul. Lasati-l apoi la racit.

Ungeti cu unt o forma de chec (o lingura de unt). Asezati perele, curatate de coaja si taiate felii sau cubulete, in forma. Puneti din loc in loc bucatele de unt (cele 25 g):

Stropiti fructele cu siropul de zahar (aveti grija sa „acopere” toate bucatelele de fructe):

Amestecati untul inmuiat la temperatura camerei cu zaharul, si cel vanilat, pana ce compozitia devine spumoasa si se deschide la culoare (aprox. 2 minute); incorporati macul, intreg sau macinat (aveti nevoie de 4 linguri pline cu mac):

Adaugati faina amestecata cu praful de copt, cernute in prealabil:

Bateti ouale; incorporati-le apoi in compozitia cu mac:

Turnati compozitia in forma si dati la cuptor timp de 25 de minute.

Acoperiti cu folie sau dati focul mai mic (170 grade C) si mai tineti la cuptor inca 20 de minute (checul trebuie sa creasca si sa se patrunda, asa ca va sfatuiesc sa faceti testul scobitorii):

Lasati sa se raceasca in forma si apoi rasturnati-l pe un platou alungit:

Serviti checul taiat felii, stropit cu crema de ou, inghetata de vanilie sau frisca batuta…
…ori direct asa cum e 😀

Pufos si apetisant!!!!!!!!

…perfect pentru zilele astea mohorate de semi-iarna :))




„Decat O Revista”

Dragii mei, momentul pe care l-am asteptat cu atata nerabdare si emotie a venit!!!!!!!!!!!!
Decat O Revista e de-acum accesibila tuturor, iar eu o pot de ieri rasfoi in voie, oricand, oricum, oriunde… 😀

Lavinia Gliga mi-a facut-o „pachet” si mi-a expediat-o acasa. E o incantare!!! Nu ma pot opri din a o admira!!!

Are atatea povesti minunate si e atat de captivanta incat am „sorbit-o” cu mare nesat, alaturi de cafeaua mea matinala…
…si de-un fursec 😛


Dar sa nu credeti ca m-am dezmeticit din vartejul de emotii care a pus stapanire pe mine inca din momentul in care am aflat ca acesti oameni minunati vor sa le indulcesc paginile cu un tort special.
Ma simt foarte onorata de propunerea lor…si foarte rasfatata!!!

Tortul de ciocolata care va zambeste apetisant din revista a fost facut special pentru ei (si pentru Cipi meu drag 🙂 )
…iar Lavinia mi-a incantat sufletul la maxim cu cuvintele ei magice si atat de bine alese…dati click pe poze ca sa vedeti cat de frumos m-a portretizat:


…si pe afara am luat-o cu mine, la balansoar…
Ne-am leganat gandurile langa pavilionul odata insorit…


Si pana chiar si ultimul mohican (motan 😛 ) mi-a salutat aparitia delicioasa. Desigur, in felul lui dezinteresat de orice nu seamana a biscuiti cu gust de peste 😀


Sint atat de fericita!!!!!!!!!!!!
Va invit s-o rasfoiti 🙂

P.S. Cu ocazia asta, iubitul de Cipi mi-a facut cadou un nou aparat foto, un Nikon…nu-stiu-cat 😛 …cu care sa imi imortalizez mai bine creatiile culinare!!!




Fursecuri cu unt de arahide

Aceste fursecuri cu unt de arahide sunt nemaipomenit de gustoase!!! Si se pot foarte usor transforma intr-un desert de post, daca inlocuiti untul cu margarina 🙂

Sunt delicioase, fara nici o exagerare, asa ca va invit sa va indulciti macar o data cu ele!!!

 

Ingrediente pentru cca. 30 de fursecuri

  • 200 g unt sau 150 g margarina
  • 2 linguri mari unt de arahide (cu varf)
  • 80 g zahar pudra
  • 30 g zahar tos
  • 220 g faina
  • 200 g arahide nesarate (merg si sarate, da’ atunci le scuturati un pic 😀 )

 

Mod de preparare:

Frecati la un loc untul (sau margarina) si untul de arahide, cremos, pana obtineti o pasta moale:



Incorporati zaharul pudra:


…si faina:


Amestecati bine si lasati compozitia rezultata la frigider pentru minim 30 de minute (cu cat stau mai mult cu-atat se fragezesc mai tare):



Formati din amestecul obtinut 30 de bile de marimea unei nuci (daca compozitia vi se pare lipicioasa, pudrati-va usor mainile cu faina…la mine n-a fost cazu’ 😛 )


Asezati-le, pastrand spatii mai mari intre ele, in tava tapetata cu hartie de copt.
Turtiti bilele cu varful degetelor sau cu un cutit paleta; presati usor arahidele pe fiecare fursec (puteti fi mai generosi cu arahidele, eu nu aveam prea multe si m-am limitat la una 😛 )


Coaceti la 180 grade C (foc potrivit) timp de 15-18 de minute sau pana cand devin usor crocante:


Lasati sa se raceasca in tava de copt timp de 10 minute, apoi mutati-le pe un platou:


Serviti cu pofta maaare, cum a facut Bogditu’ meu scump :)))




Lichior crema de whisky

Dragii mei, acest delicios lichior crema de whisky va este, cu tot sufletul si recunostinta, dedicat voua!!!!!! 🙂
Datorita voua, am reusit sa ma clasez in topul celor mai iubite bloguri culinare la Festivalul Blogurilor Gustoase si sa castig la sectiunea „Bauturi” un premiu minunat ce ma va ajuta cu siguranta sa va delectez si pe viitor cu bauturi delicioase si atractive.

Un mare multumesc!!!

Tuturor, asadar, va ofer un pahar mare de lichior facut in casa, „creat” cu mare drag pentru voi.

Iar aici: Irish Cream, aveti o alta varianta a acestui lichior renumit si extreeem de indragit! 😀

 

Ingrediente:

  • 250 g zahar brun
  • 750 ml frisca lichida (neindulcita)
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • 500 ml whisky

 

Cu niste biscuiti Amaretti langa e un adevarat festin!!! :))

 

 

Mod de preparare:

Prima data vom topi zaharul la foc mic, amestecand intruna:

Apoi turnam frisca lichida:

Adaugam zaharul vanilat si amestecam pe foc pana ce zaharul si caramelul se dizolva complet:

Luam apoi vasul de pe foc si lasam la racit.

Are o culoare minunata crema asta de zahar ars si cred ca si un gust pe masura. O sa mai fac o tura si dupa post ca sa ma dumiresc mai bine 😀

Strecuram intreaga compozitie si inglobam whisky-ul. Amestecam totul foarte bine!!

Va rezulta o crema frumoasa, ciocolatie:

…adica lichiorul nostru home-made de whisky, pe care l-am „degustat” imediat 😀

A iesit delicios!!!!

Lichiorul se toarna intr-o sticla si se inchide bine. Il puteti pastra cca. 3 saptamani, dar trebuie neaparat tinut la frigider.

Inainte de a-l servi, scuturati bine sticla (el se mai ingroasa cat sta, mai ales la frigider).

Noi, dupa cum probabil ati intuit, l-am dat gata mai devreme :))

Paharul special, promis voua 🙂


Noroc!!! …si mii de multumiri pentru voturile de incredere!!! Sper sa va mai pot incanta si cu alte bauturi, mai mult sau mai putin alcoolice 😀 , si pe viitor!!




Placinta de dovleac, de post

Am numit aceasta reteta placinta de dovleac, de post, desi aduce mai mult a budinca 😀 , pentru ca nu contine lapte si nici oua. Am zarit-o cu ceva timp inainte de inceperea postului, aici: Appon’s Thai Food ingredientele, dovleacul mai ales si nuca de cocos, atragandu-ma foarte :))
Am schimbat doar pe alocuri reteta originala, adica am adaugat atata zahar cat am crezut eu de cuviinta si am inlocuit faina de orez cu una simpla deoarece nu am gasit asa ceva nicaieri…
Rezultatul e absolut incantator si va invit, daca mai aveti ratacit prin camara vreun dovleac, sa incercati aceasta minunatie, nu foarte dulce, insa aromata!!!!

Ingrediente:

  • 450 g dovleac de placinta
  • 220 g faina (de orez scrie in reteta originala)
  • 220 ml lapte de cocos
  • 200 g zahar
  • un praf de sare
  • fulgi de nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Dovleacul se cantareste, se curata de samburi si se decojeste (aici o sa depuneti un pic de efort 😀 ) dupa care se fierbe. Eu la aburi ca si-asa nu mi-am mai folosit de mult steamerul, hihi…sau in cateva linguri de apa, ca pe cartofi :)))

Tot atunci faceam si-o painica frantuzeasca din cartea masinii de paine, care a iesit minunat (am sa postez reteta), deci am avut o zi plina 😀

Furculita trebuie sa intre usor in pulpa dovleacului. Abia atunci e gata:

Se incalzeste cuptorul , la foc domol (170 grade C). Eu am folosit o forma de tort cu diam. de 26 cm. si mi-a placut mult cum a iesit, subtirica, dar voi daca vreti o puteti face in orice alta forma.

In continuare, dovleacul fiert se zdrobeste cu furculita:

…si se amesteca cu restul ingredientelor:

Ma gandesc ca ar fi bine de stiut ca laptele de cocos la conserva este mai gros, mai compact la suprafata, ca un bulgare de zapada, asa ca ar fi bine sa folositi si-un pic de „lapte” care de obicei zace nepasator pe fundul conservei (cat de frumos va povestesc eu, nu-i asa?! 😀 )
Fara sa mai bat campii…la final, compozitia ar trebui sa arate cam asa, adica destul de fluida incat sa poata fi turnata:

Se introduce placinta in cuptorul incins pentru cca. 1 ora.  Catre sfarsitul coacerii verificati cu o scobitoare daca centrul placintutei este copt. Stiti cum, da?! Daca scobitoarea iese curata, e gata, daca nu, mai tineti putin la cuptor, dar nu-l lasati mai mult de-o ora caci s-ar putea usca prea tare…

Mie mi-a iesit suuuper…si nici macar nu am tapetat forma cu hartie de copt fiindca am uitat 😀

Marginile astea, va spun, sunt delicioaseeeee!!!!!!

Se presara deasupra nuca de cocos…ideal ar fi chiar imediat ce scoateti prajiturica din cuptor, ca sa se imbibe, sa se lipeasca nitel de blat. Eu l-am „imbracat” a doua zi si mi-au cam fugit fulgii in toate directiile :))
…sau puteti sa ungeti suprafata ei cu gem sau dulceata (de caise cred ca ar merge de minune) si-atunci fulgii de cocos ar sta la locul lor:

Feliile incantatoare, pe care le asteptam cu totii, dar mai mult eu cu mami:

Consistenta este minunata, moale in interior si crispy la exterior 😛 , cu o aroma inconfundabila de dovleac!!!

Doar sectiunea asta v-o mai arat si gata, promit! :))

Va servesc si pe voi, cu mare drag, cu o felie, sper, apetisanta. Noi ne-am servit cu poftaaa!!!!! 🙂




Savarina

[shashin type=”photo” id=”16368″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Aceste savarine, bine insiropate 😛 , au facut mereu furori la noi in casa. Se fac foarte usor si sunt la indemana oricui, privind ingredientele, asa va astept cat de curand cu impresii.
Le puteti face in orice alta forma, de muffins, forme mici de savarina, de chec, etc., daca nu aveti o forma de silicon ca cea pe care am folosit-o eu. S-aveti pofta!!!!!!

Ingrediente:

– 250 ml faina (aprox. 125 g)
– 150 ml zahar (aprox. 90 g)
– 3 oua mari
– 50 ml ulei
– 1 plic praf de copt (10 g)

Pentru sirop:
– 500 ml apa
– 250 ml zahar (aprox. 125 g)
– 100 ml rom sau esenta de rom dupa gust

Dupa cum vedeti, ingredientele au fost masurate cu formele speciale Tupperware, „marcate” cu mililitri. Daca le aveti, calculati cum v-am redat inainte de paranteze. Pentru cei care nu le au, am cantarit separat in grame (vedeti mai sus, la ingrediente). Aici e portia „in grame”, si in forme mici de guguluf:

[shashin type=”photo” id=”16369,16370″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Mod de preparare:

Ingredientele:

Se amesteca intr-un bol ouale cu zaharul si uleiul:

Se adauga faina cernuta impreuna cu pliculetul de praf de copt, de asemenea cernut:

Se umezeste cu apa forma silicon-coronita sau cea dreptunghiulara, cum doriti, si se aseaza pe gratarul cuptorului. Se umple cu compozitia de mai sus si se introduce in cuptorul incalzit pentru cca. 40 de minute la temperatura medie (170 grade C):

Intre timp se prepara siropul: apa se pune la fiert cu zaharul pana clocoteste, apoi adaugati esenta de rom sau romul. Insiropati blatul imediat ce l-ati scos din cuptor, dupa care lasati-l la racit:

Rasturnati savarina pe un platou, dupa binecunoscutul procedeu: puneti platoul peste forma de copt si-apoi cu o miscare ferma il rasturnati:

Se orneaza cu gem de caise si frisca batuta:

Puteti pune si fructe proaspete sau din compot, la alegere.
Eu cu ocazia asta am desfacut borcanul de smochine, ca nu mai aveam rabdare 😛

Sectiunile de rigoare 🙂

Foarte usor de facut si delicioasa la maxim!!!!!!!!!!!!!!!

 




Frisca

 

Asa arata frisca din Pepsi, despre care va tot povesteam 🙂
…si tot asa veti proceda si la frisca din Fanta sau la oricare alta bautura, si asta numai datorita skakerului-minune de la Tupperware!
E vorba depre Magic-mixer, care exista in doua variante: de 500 ml si 750 ml.
Singurul cu care puteti face frisca din bauturi carbogazoase e asta de 750 ml, pentru ca e singurul caruia nu ii sare capacul :))))))

Ordinea in care se pun ingredientele e urmatoarea: mai intai ingredientele lichide (sucuri, lapte, apa, oua, ulei, etc.) si apoi cele solide (zahar, faina, gris, prafuri de crema sau frisca, etc.)
Cu ajutorul acestui mixer-magic puteti face frisca simpla, cu „arome” 😛 …maioneza, creme, sosuri, aluaturi usoare, bauturi, omlete…si mai ales clatite 😀

 

Si-acum rapida si delicioasa (inedita) reteta, la prepararea careia aveti nevoie doar de:
– 1 plic de frisca
– 120-150 ml suc la alegere

Acesta este Magic-mixer-ul…ta-ta!!! :)))


Se pune sucul, aici Pepsi, in shaker:


Se aseaza mai intai rozeta, apoi inelul si la urma se insurubeaza capacul, dupa care se agita de cateva ori shakerul pana simtiti ca se leaga „crema”:


Va parea un pic cam moale atunci cand o veti scoate dar dupa ce o lasati 5 minute sa se odihneasca, se va intari frumos:


Asta a fost o „demonstratie” pe care am facut-o cu o alta ocazie, acum ceva timp, din Pepsi…si care ne place nespus, dar cum va spuneam la Cremesul inteligent noi acolo o preferam pe cea din Fanta (mi se pare mie ca merge mai bine)
In acelasi fel puteti prepara frisca din must sau vin sau din oricare alt suc va place.
Spor la degustat! 😛

P.S. Promit sa reactualizez „demonstratia” cat de curand! Stiu ca pozele astea nu sint grozave dar macar v-ati facut o idee…




Prajitura Cremes inteligent

[shashin type=”photo” id=”15936″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Prajitura Cremes Inteligent, sau altfel cunoscuta ca Prajitura Inteligenta, este o prajitura care se separa ca printr-o minune in trei straturi: jos blat, la mijloc crema si deasupra din nou blat. Chiar isteata, he, he, dar si mai mult gustoasaaaaa!!!. Este prima mea alegere in ce priveste noul capitol pe care vreau sa il impart cu voi si anume: Retete Tupperware, de care sper sa va puteti bucura in aceeasi masura in care ne bucuram si noi, de multi ani deja.

Eu am refacut-o de curand, intr-un vas simplu de jena, ca sa vedeti ca minunatul cremes se poate prepara si intr-o forma normala, si nu neaparat intr-una supranaturala ca cea de silicon, de la Tupper 😀

Va prezint, asadar, prima reteta din seria „Retete Tupperware” si anume deliciosul cremes, atat de perfect pentru copii. O puteti face in forma silicon dreptunghiulara dar si in alte forme pentru copt de la ei, cum ar fi cea, tot de silicon, dar coronita (am sa v-o arat zilele viitoare cu ocazia degustarii celor mai gustoase savarine de pe planeta 😀 ) sau in orice alta forma de prajitura sau tort.

 

Ingrediente:

– 100 g. unt
– 8 linguri zahar
– 4 oua
– 5 linguri faina
– 500 ml. lapte

 

Mod de preparare:
…poza cu ingredientele 😛

Se freaca spuma untul (moale, la temp. camerei) cu zaharul:

Se separa ouale; se adauga cele 4 galbenusuri…unul cate unul ar fi ideal 🙂


…cele 5 linguri de faina cernute:

…laptele fiert, daca e cazul, si-apoi racit:

…si cele 4 albusuri batute spuma:


Se toarna in forma silicon (sau in oricare alta forma) intreaga compozitie:

Chiar daca vi se taie compozitia, nu se intampla nimic, bagati asa la cuptor 🙂

Se pune la foc mic (170 grade C) cca. 1 ora – 1 ora si 10 minute…in forma asta, adica direct pe gratarul de bucatarie rece; de-abia dupa aceea introduceti la cuptor, incalzit in prealabil. Daca folositi o alta forma, nu mai e cazul sa faceti asta 😛


Aveti mare grija, la formele astea din silicon „testul scobitorii” nu functioneaza…adica functioneaza dar va veti trezi cu o gaura in materialul pretios, caci la caldura nemaipomenita degajata nu se poate intampla decat un dezastru…va spun din proprie experienta 😀

Se scoate din cuptor si se lasa in forma cel putin 30 de minute ca sa se racoreasca bine:

…iar daca cumva marginile nu se desprind usor va ajutati putin de un cutit pentru a le elibera:

…dupa care se rastoarna pe un platou, in felul asta 🙂



Forma mea, draga de ea, e folosita tare, se vede 😛 …dar asta este singurul neajuns al acestor forme de silicon…cu timpul, se pateaza.

Cremesul inteligent sub lumina reflectoarelor (adica, a ultimelor raze de soare din bucataria mea…)

Aici se vad si faimoasele straturi:

…niste felii taiate la repezeala, ca de obicei, caci se stia cat e de buna si eram pandita de-ai mei pofticiosi:

Noi mai demult o serveam cu frisca din Fanta (la un moment dat am facut frisca din must. Imposibil de descris in cuvinte 🙂 … dar acum am lasat-o asa cum e, pentru ca mi-am dorit sa puteti „savura” minunata prajitura si vizual, adica sa ii observati straturile si compozitia. S-aveti spor in prepararea ei si pofta pe masura!!!

Aici aveti o idee „sarata”: Chiftea greceasca …in aceeasi forma dreptunghiulara.

Incep prin a va spune cateva cuvinte despre aceste „plasticuri” cum le numesc unii 😀 …si rad cand mentionez asta caci ele sint de fapt cu muuult mai deosebite, nu doar niste cutii de plastic ca cele multe aflate pe rafturile magazinelor…
Sa nu ma intelegeti gresit, nu vreau sa le fac deloc reclama, eu m-am „ciocnit” de aceste produse pe la inceputul anilor 2000, si-atat :P…dar am foarte multe dintre produsele lor si odata cu ele si-un teanc de retete pe care vreau sa vi le impartasesc.
Totodata m-am gandit ca poate deschiderea acestui subiect le va fi de mare folos acelor doamnne (de ce nu si domni?! :P) care poseda asemenea forme si nu stiu (inca) cam ce-ar putea sa faca cu ele.

P.S. Am sa va redau cateva din caracteristicile acestei forme, ca sa vedeti ca are intrebuintari complexe 😛
Prima data cele de baza:
Lungime 29 cm
Latime 11 cm
Inaltime 7, 5 cm
Capacitate 1,7 l

Utilizare: se aseaza forma pe gratarul cuptorului, apoi se umple si se introduce deodata cu gratarul in cuptorul preincalzit. Intra in cuptor 2 forme deodata.
Silicionul: rezista la temperaturi intre 25 grade C. si 220 grade C. (max. 770 Watts)
Poate fi introdusa in congelator (inghetata), frigider (budinca, racituri, prajitura, pandispan, chec, cozonac, paine, rulada carne, friptura, lasagna, etc.)
Ideal pentru incalzirea alimentelor in cuptor, nu se prind de vas.
Incasabil, poate fi introdus din congelator direct in cuptorul cu gaz.
Anti-adeziv: pentru preparatele care au in componenta grasime (unt, margarina, ulei) nu se unge si nu se infaineaza forma.
Suplu: poate fi pliat ca un cauciuc elastic.
Distribuie caldura in mod uniform, atrage rapid caldura, rezultatul fiind o coacere mai rapida decat in vasele traditionale.
Usor de intretinut: se tine in apa cu detergent si se curata cu un burete, o perie moale)

Important:
– nu se folosesc ustensile matalice pentru taiere
– nu se pune pe plita, pe flacara, sub grill
– in cazul in care se pateaza, nu isi modifica proprietatile
– poate fi introdusa in congelator, frigider, microunde, cuptor cu gaz (intra 2 forme)

Later edit 😀

[shashin type=”photo” id=”15937,15936″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Acum chiar ar fi pacat sa o ratati!!!!!!




Tort de cafea

[shashin type=”photo” id=”15408″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Acest tort de cafea e un tort de vis,un pseudo-tiramisu pe care i l-am facut, cu toata inima, lui tati meu drag, de ziua lui!!!

De la el am mostenit eu pofta asta de nestavilit pentru cafea 😀 , asa ca tortul lui nu putea fi altfel decat imbibat la maxim cu licoarea-minune!!!
E foarte fin si delicios si va invit sa-l incercati cat de curand, mai ales cei care impartasesc aceeasi pasiune cu noi.

 

Ingrediente pentru cca. 12 felii

Blat:

– 4 oua mari

– 120 g zahar

– 1 plic zahar vanilat (10 g)

– 100 g faina

– 100 g amidon

– 2 lingurite praf de copt

 

Insiropat:

– 150 ml apa

– 1 plic zahar vanilat (10 g)

– 2 lingurite cafea solubila

– 2 linguri whisky

 

Crema:

– 5 galbenusuri

– 4 linguri whisky

– 40 g zahar

– 1 plic cappuccino (praf)

– 3 foi gelatina sau 5 g gelatina granule

– 500 ml smantana pentru frisca

– 250 g crema de branza (Mascarpone, Philadelphia sau Ricotta)

 

Ornat:

– 150 ml smantana pentru frisca

– 1 plic cappuccino (praf)

– 12 bombonele de cafea sau boabe de cafea

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 175 grade C (foc potrivit)
Se tapeteaza cu hartie o forma de tort cu diametrul de 26 cm.
Se bat ouale cu zahar si zahar vanilat. Se amesteca faina cu amidonul si praful de copt, se cern deasupra compozitiei de oua si se inglobeaza. Aluatul se introduce in forma si se coace cca. 20 de minute:


Se scoate din forma si se lasa sa se raceasca pe un gratar:


Blatul rezultat m-a incantat la maxim, e pufos dar totusi indeajuns de compact pentru a putea fi feliat in 2…ba chiar 3 straturi…

 

Pentru crema, se bat galbenusurile la bain-marie cu 4 linguri whisky si zahar pana nu se mai simte zaharul, iar crema prinde consistenta (cca. 15 minute). Se inglobeaza apoi plicul cu cappuccino si se lasa sa se raceasca:



Foile de gelatina se inmoaie in multa apa rece pentru minim 5 minute (daca e granule, trebuie s-o puneti in cca. 100-150 ml apa); se scurg apoi de apa foitele de gelatina si se topesc la bain-marie sau mai usor, cum fac eu mereu, la microunde pentru cateva secunde. Gelatina granule nu trebuie scursa, pentru ca absoarbe (aproape) toata apa. Tineti minte ca nu are voie sa dea in clocot, pentru ca isi pierde calitatile de inchegare!!!

Se lasa apoi 1-2 minute sa se racoreasca, timp in care se bate frisca.

Se toarna gelatina topita, in fir subtire, in compozitia de cafea si se amesteca energic (daca vreti, puteti amesteca una, doua linguri de crema cu gelatina topita si de-abia dupa aceea sa o amestecati in crema. Asta e modul mai safe 😀 ).
Se inglobeaza branza-crema si 500 ml frisca, batuta in prealabil:


Pentru sirop:
Se incalzesc 150 ml apa si se adauga cafea solubila, 1 plic zahar vanilinat si 2 linguri whisky:


Blatul se taie pe 3 nivele:


Blatul de jos se insiropeaza cu 1/2 din compozitia de cafea:


Se acopera cu 1/2 din crema:


Se aseaza al doilea blat, care se stropeste cu restul de cafea si se acopera cu restul de crema. Se aseaza al treilea blat si se da la rece 8 ore:

Finisare:

Se bat 150 ml frisca cu zahar vanilinat si se decoreaza tortul:


Eu am sablonul asta de la Tupperware, care imi delimiteaza portiile si cu care pot realiza diferite modele…
De data asta l-am folosit doar pentru a-mi „trasa” feliile 😛



…dupa care am incercat sa-i fac niste aveline frumoase, in mijlocul carora sa asez niste bombonele de ciocolata, asemanatoare boabelor de cafea, dar nu mi-au iesit deloc bine :)))
Le-am facut din crema si probabil ca era prea moale pentru ornat, data viitoare am sa le fac din frisca.

Pupici, din nou, Jacob pentru surpriza minunata!!!



Aici sint bombonelele:


In final, tortul se pudreaza cu praf de cappucino si nes, iar marginile se „brazdeaza”, in cazul meu, cu ustensila aia albastra pe care v-am aratat-o mai sus :)) …tot de la Tupperware…



Arata atat de apetisant, incat nu am rezistat sa nu il gustam imediat!!!!!!!!
A doua zi e, insa, si mai gustos!!!



…si ca de obicei, am pastrat o felie generoasa si pentru voi 🙂

La multi ani, tati drag, sa ne traiesti 100 de ani…de-acum incolo!!! :))




Tortulet cu miere

Am scris tortulet deoarece aceasta minunata prajiturica, ideala pentru copii (contine doar un insignifiant „praf” de zahar si cel mai important -niciun agent de crestere) poate fi facuta si sub forma de tort, caz in care coaceti doua blaturi (ies subtirele) pe care le folositi apoi dupa bunul plac (pot fi umplute cu o budinca de frisca sau vanilie, cu gem de caise, crema de cioco…si destul, ca deja-mi prea zboara imaginatia 😛
Puiul meu scump l-a preferat simplu, dupa cum veti observa mai jos… 😀

 

Ingrediente:

Pentru blat:

– 120 g. miere

– 3 oua mari

– 20 g. zahar

– 70 g. faina grisata sau simpla

– 20 g. unt

– 50 g. nuci

– un varf de cutit de praf de cuisoare si scortisoara

 

Pentru glazura:

– 200 g. zahar

– 6 linguri mari de apa

 

Mod de preparare:

Ingrediente:


Se bate o spuma tare din albusul celor trei oua, se amesteca mereu si se toarna intre timp miere incalzita:


Se bate spuma in continuare pana se raceste complet.
Intr-un alt vas se amesteca galbenusurile cu 20 g. zahar; se adauga faina grisata (sau simpla cum am folosit eu, caci nu am gasit niciunde grisata) nucile tocate (ideal ar fi sa fie tocate cu cutitul) si condimentele:


La sfarsit se adauga cu grija spuma cu miere:


Se toarna aluatul intr-o tava unsa cu unt:


…si se pune la cuptor, la foc mic (160 grade), circa o jumatate de ora.
Blatul e copt atunci cand infingand o scobitoare in mijlocul blatului, iese curata…sau cand vedem ca marginile blatului se desprind usor de forma:


Dupa ce s-a racit se rastoarna pe un platou:


…moment in care ar trebui sa ne ocupam de glazura, care zice cam asa: cele 200 g. zahar se topesc impreuna cu 6 linguri mari de apa intr-un vas pana se obtine un sirop auriu, apoi se toarna incet pe suprafata tortului. Cand incepe sa se intareasca, se taie felii cu un cutit umezit obtinand o glazura tip Dobos.
Mie, dupa cum va spuneam mai sus, mi-a fost naurit „proiectul” …de niste manute dragi si pofticioase :)))



…doar pe cateva am ajuns sa le glazurez, din restul siropului facand un lapte caramel minunat, pe care Bogdi l-a savurat alaturi de prajiturica :))

Spor la treaba, mamicilor si pofta mare, micutilor!!! :))




Cozonac cu mac si prune

 

Cozonac cu mac si prune, o reteta care combina, cu mare succes, as zice 😀 , o „mana” de aluat dospit cu mac macinat si prune proaspete! Un dulce de toamna tarzie, aromat si delicios!!!

 

Ingrediente pentru cca. 12 felii

Aluat de cozonac:
  • 375 g faina
  • 1 plic drojdie uscata (7 g)
  • 3 galbenusuri
  • 100 g unt moale
  • un praf de sare
  • 40 g zahar
  • 150 ml lapte caldut
Umplutura:
  • 125 ml lapte
  • 75 g mac macinat
  • 1 lingurita amidon
  • 1/4 lingurita scortisoara
  • 1 galbenus
  • 750 g prune
  • 3 linguri peltea topita
  • 50 g nuci prajite si macinate

 

Mod de preparare:

Se framanta un aluat de cozonac din faina, drojdie uscata, 3 galbenusuri, unt, un praf de sare, 40 g zahar si 125 ml lapte:


Se acopera si se lasa sa creasca 40 de minute la loc cald si ferit de curenti de aer:


Se dau in fiert cca. 150 ml lapte cu un praf de sare. Se adauga mac si se da in fiert.
Se amesteca amidonul cu putina apa si se inglobeaza in compozitie; se da in fiert si se lasa sa se racoreasca. Se inglobeaza 1 galbenus si scortisoara:


Cuptorul se incinge la 200 grade C. Se intinde o foaie de aluat de 40×30 cm:


Se taie longitudinal in 3 fasii la fel de groase. Compozitia se mac se adauga cu grija, pe lung, in mijlocul fiecarei fasii..data viitoare am sa folosesc spritul (poche-ul) de bucatarie:


Marginile de aluat se ung cu putin lapte. Se pliaza fasiile deasupra macului:


Se fac rulouri de 45 cm. si se aseaza pe o forma de tarta unsa (diam. de 30 cm sau mai mare) in forma de melc, cu partea lipita in jos. Se curata prunele si se strecoara in spatiile dintre fasiile de aluat…asa zice reteta dar eu, cum tocmai ne venisera niste musafiri, m-am grabit sa infasor rulourile de aluat, unul in continuarea celuilalt asa ca nu am mai obtinut „sinele” alea bine delimitate in care trebuia sa asez bucatile de prune…asadar, va readuc in atentie motto-ul meu preferat, dupa care iata, uneori nu ma ghidez nici eu: graba strica treaba!!! 😛

…in final, a aratat asa:



Fasiile de aluat se ung cu lapte si se coace totul timp de 40 de minute:


Intre timp, se amesteca nucile prajite si macinate impreuna cu 30 g zahar.
Se unge cu peltea cozonacul si se adauga crantul de nuci deasupra.
Se feliaza si se mananca cu maaare pofta :))

P.S. Daca tineti aluatul cateva ore sau chiar peste noapte la congelator veti obtine un aluat extaordinar de pufos!!! 😉
Il lasati la dezghetat la temp. camerei si-apoi la dospit ca de obicei.




Guguluf cu mac

Acest guguluf cu mac a fost nu doar gustos, ci si taaare aratos!!!!! 😀

Ingrediente pentru cca. 16 felii

Pentru aluat:
– 250 branza de vaci degresata
– 175 g. unt
– 100 g. zahar
– 1 plic praf oranjada
– 1 praf de sare
– 2 oua
– 400 g. faina
– 3 lingurite praf de copt

Pentru umplutura:
– 125 ml. lapte
– 75 g. unt
– 250 g. mac macinat
– 120 g. zahar
– 250 g. branza de vaci
– 2 galbenusuri
– 2 linguri gris
– 150 g. ciocolata

Pentru garnitura:
– 150 g. gem de caise
– 50 g. fistic tocat

 

Mod de preparare:

Branza de vaci, neaparat degresata, fiindca altfel riscati sa compromiteti aluatul, se amesteca impreuna cu untul topit, zaharul, praful de oranjada, sarea si ouale:



Faina se amesteca cu praful de copt si se framanta:


 

Se dau in fiert untul si laptele:


Se adauga macul si se lasa sa se raceasca:



Se inglobeaza zaharul, branza de vaci, galbenusurile si grisul, pe care le-am adus laolalta, aici in poza:


Aluatul se intinde sub forma unui dreptunghi (40 x 30 cm)



Deasupra se rade ciocolata:



Umplutura se aseaza deasupra, lasandu-se o margine de 2 cm:


Se incinge cuptorul; foaia de aluat se ruleaza pe lungime:


…iar ruloul obtinut se aseaza, cu lipitura un jos, intr-o forma de guguluf unsa cu grasime si tapetata cu faina:


Se coace 60 de minute, pana se rumeneste. Daca se rumeneste prea devreme, se acopera cu hartie cerata…
Se lasa timp de cca. 10 minute sa se racoreasca in forma, apoi se rastoarna cu grija pe un gratar de bucatarie, ca sa se raceasca complet:


Gemul se da prin sita si se unge cu el guguluful. In final se presara fistic.
Pentru voi 🙂


Foarte, foarte gustos, pe placul marilor devoratori de mac. Merge de minune cu un pahar de lapte, la cina…si nu numai :))

P.S. E foarte important sa folositi o branza degresata la aluat, asa cum cere reteta, pentru ca altfel aluatul devine prea pufos, prea „gras” si se rupe usor…asa am patit eu (am cumparat branza de vaci grasa).




Gem de curmale

Ne apropiem cu pasi repezi de marile sarbatori, asa ca va aduc in atentie inca o reteta de iarna, un gem de curmale delicios si sanatos (nu contine deloc zahar) din niste curmale uscate care-mi stateau aiurea prin camara 😀 Pasii retetei vi-i prezint doar in poze, si nici alea multe fiindca modul de preparare e prea simplu…practic, puneti in blender toate ingredientele pe care vi le-am insirat mai jos si gata gemul!!!

Il puteti folosi si la reteta asta: Prajiturele umplute cu crema de curmale

 

Ingrediente:

– 400 g curmale uscate
– 200 g stafide
– 250 ml suc de mere

 

Mod de preparare:

Pregatiti ingredientele: stoarceti merele, pentru sucul proaspat de mere:

Scoateti stafidele din punga si puneti-le la inmuiat in putina apa fierbinte:

Aveti grija sa scoateti toti samburii curmalelor, caci altfel veti tresari ca mine cand unul dintre ei se va izbi de lamele ascutite ale robotului de bucatarie 😛


Amestecati totul si puneti in blender sau folositi mixerul vertical, cum am facut eu, si mixati totul pana se face ca o pasta:

 

Il puteti face cat de fin doriti 🙂

 

Mi-a iesit un borcan mare…si gustos!!! 😀

 

Sfat: Puteti jongla cu ingredientele, adaugand chiar si mai multe curmale sau alte fructe uscate, cat si suc de portocala sau rom, facandu-l mai moale sau mai tare, dupa plac.

P.S. Daca aveti destul timp la dispozitie (eu pe cand pregateam gemul aveam inca o mie de chestii pe cap 😀 ) puteti lasa cateva ore intreaga compozitie la inmuiat si de-abia dupa aceea mixati totul.




Smochine in rom

Aceste smochine in rom, desi dupa ingrediente veti vedea ca sint mai mult in vin :D, sint nemaipomenite!!! Se pot consuma ca atare sau se pot pune cateva lingurite deasupra unui iaurt natur ori a unei portii de orez cu lapte. Daca le folositi ca umplutura pentru clatite sau in prajiturele, va sugerez sa le macinati. Ceva in genul asta: Prajiturele umplute

Termenul de valabilitate pentru smochinele la borcan este de cca. 6 luni.

Nu le-am gustat inca, da’ la mine in reteta scrie ca sint zemoase. Vin cu impresii inainte de Craciun :))

 

Ingrediente pentru un borcan de 750 ml.

– 500 g. smochine uscate

– 1 portocala

– 1 baton de scortisoara

– 500 ml. vin alb

– 100 g. zahar

– 125 ml. rom

 

Mod de preparare:

Smochinele se aseaza intr-o strecuratoare, se oparesc cu apa fierbinte si se lasa sa se scurga:



Se clateste borcanul cu apa fierbinte si se lasa sa se scurga pe un prosop textil.
Portocala se spala cu apa fierbinte si se rade coaja. Se taie apoi in jumatate si se stoarce sucul.
Vinul se da in fiert cu scortisoara, zahar, suc si coaja de portocala pentru aproximativ 5 minute…



Portocala mea a fost una din aia infestata cu e-uri si alte porcarii, asa ca i-am pus doar sucul (ne-am salvat pe jumatate 😛 )



Se adauga rom:


Smochinele se introduc in borcan si se acopera cu zeama fierbinte:



Se lasa totul sa se racoreasca putin:



Se inchide apoi ermetic borcanul si se lasa la frigider cel putin o saptamana inainte de a fi consumat sau daruit, sa se marineze.