Prajitura rapida cu branza dulce

23 comentarii

Dedic aceasta prajitura rapida cu branza dulce socrelei mele dragi Nuti 😛 , caci de la ea o am. Dar si voua, bineinteles!!!
E absolut delicioasa, deci trebuie neaparat s-o incercati! Eu am facut-o si in tava dreptunghiulara, si in forma rotunda, sub forma de tort, si, desigur, asa cum o puteti vedea in pozele noi afisate,in forma patrata…de fiecare data bucurandu-ma de-un maaare succes 😀

Iar daca va plac merele mai mult, puteti incerca aceasta varianta: Prajitura cu mere si bezea

 

Ingrediente:

Blat:
  • 100 g unt
  • 50 g zahar
  • 200 g faina
  • 1 ou mare
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • 1/2 lingurita praf de copt
Crema:
  • 3 galbenusuri
  • 1 ou (intreg)
  • 100 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
  • 500 g branza dulce
  • 300 ml lapte
  • 3 linguri rase gris
  • 1 plic praf budinca de vanilie (40 g)
  • 2-3 linguri stafide (optional)
Pentru bezea:
  • 3 albusuri
  • 200 g zahar

 

Sfat: iese extraordinar de buna si cu ricotta, daca nu aveti branza dulce, proaspata, de vaci!

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la foc potrivit (180 grade C.). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de copt. Eu, cum va spuneam, am facut-o si intr-o tava rotunda de tort, cu diam. de 26 cm, si intr-o tava de cca. 20×30 cm dar acum am folosit o forma de 24/24 cm.

Pentru blat, se amesteca untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul (folositi mixerul). Se amesteca 2, 3 minute, pana nu se mai simte zaharul. Se adauga oul intreg si se mai amesteca putin. Se cerne faina impreuna cu praful de copt si bicarbonatul (daca nu vreti sa folositi bicarbonat, inlocuiti-l tot cu praf de copt); se adauga peste compozitia cu unt. Se amesteca usor, pana se formeaza un „bulgare” de aluat. La inceput, va fi mai sfaramicios, dar apoi se leaga. Il puteti amesteca si cu mainile, daca vreti. Se intinde apoi intr-un strat cat mai uniform direct in tava.

Pentru crema, se amesteca oul (intreg) si cele 3 galbenusuri cu zaharul pana se spumeaza usor. Se adauga branza dulce, amestecand energic, apoi praful de budinca si grisul. Se amesteca rapid; se toarna laptele si stafidele, tinute cateva ore in apa si esenta de rom (o lingurita). Atat cat sa treaca peste ele. Rezulta o crema fluida, care se toarna cu grija peste blat.
Se da prajitura la cuptor, timp de cca. 35 de minute. Se scoate apoi tava din cuptor si se aseaza pe un gratar de bucatarie, pana cand pregatim bezeaua 🙂

Se bat cele 3 albusuri (ramase de la crema) cu 200 g zahar. Se pune bezeaua peste prajitura:

Se introduce din nou tava in cuptor si se mai lasa cca. 15 minute, sau pana cand bezeaua se coloreaza in auriu:

Sectiune, calda inca 🙂

Se feliaza prajitura in cuburi, cu un cutit bine ascutit si uns cu ulei (in felul acesta bezeaua se taie perfect) si se serveste cu mare, mare pofta!!!

Pentru voi!!!

Sfatul meu este sa urmati intocmai reteta, cu gramajul exact si pasii descrisi si va veti delecta cu o minunatie de prajitura. S-aveti pofta!!!

 

Pozele vechi, acum 🙂

In forma dreptunghiulara:

 

Si pozele cu prima varianta a prajiturii, din anul 2007, poze pas cu pas, cu prajitura facuta in forma rotunda (o forma de silicon, pe care nu o prea mai folosesc):

Ingrediente blat:

Ingrediente crema:

La copt:

Cu bezea:

Foarte gustoasa aceasta prajitura cu branza dulce si bezea!!!!

 

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

23 comentarii

Deaconu Elena 25 martie 2013 - 10:58

Buna .poate sa imi spuna cineva daca in loc de branza dulce pot folosi ricotta?

Raspunde
Adina 31 decembrie 2012 - 08:23

Buna, eu am o problema cu bicarbonatul, nu pot sa mananc prajituri care il contin. Pot sa il inlocuiesc cu praf de copt? Merci

Raspunde
Anonymous 3 mai 2012 - 08:35

care sunt dimensiunile tavii?

Raspunde
Anonymous 27 februarie 2012 - 16:30

am incercat si eu prajitura ca nu ma puteam abtine :)… mi a iesit foarte bine insa umpic cam dulce 🙂 data viitoare am sa pun mai putin zahar 🙂

Raspunde
mikaelacorina 22 ianuarie 2012 - 00:55

In compozitia blatului am pus margarina si nu pentru prajituri.La crema am inlocuit praful de budinca cu 2 linguri gris,iar zahar am pus cu tot cu vanilina 200 g.Stafide nu am avut,am pus cateva visine conservate ,scurse si infainate.Am pus si putina coaja de portocala .La spuma de albus am pus mai putin zahar,~ 150 g ,vreo 2 lingurite suc de lamaie si foarte putina coaja de lamaie.
Prajitura este grozava,gustoasa si aspectuoasa.Vor urma si altele,cu siguranta.Multumesc!

Raspunde
Laura 21 ianuarie 2012 - 21:36

Corina, da, tava e mai micuta 🙂
…iar crema e in regula, adica mai lichida, asa ca spor la treaba 😛
Te astept cu vesti!!!!!!!!

Raspunde
mikaelacorina 21 ianuarie 2012 - 21:32

Crema trebuie sa fie fluida,mie asa imi iese? E bine asa?

Raspunde
mikaelacorina 20 ianuarie 2012 - 20:03

Minunate retete gasesc aici.Tava folosita este mai mica ,adevarat? Si era sa uit: pot inlocui untul din blat cu margarina?

Raspunde
Claudia 7 ianuarie 2012 - 06:28

Draga Laura,am incercat 2 dintre retele tale, „cozonacei ca-n Banat ” si „Prajitura Brath ” .
Sunt ff delicioase si au iesit nemaipomenit de aspectuoase.
Multumim pentru ingeniozitatea ta de a crea acest site.
Te pupam din Burley-Idaho,SUA
PS: O sa incercam si aceasta reteta .

Raspunde
coco114 6 ianuarie 2012 - 13:23

Felicitari pentru site si un an bun !

Raspunde
claudia 3 ianuarie 2012 - 21:52

Buna Laura

As dori sa incerc si eu aceasta prajitura
Imi poti spune te rog ce dimensiuni are tava in care trebuie coapta prajitura?

Multumesc

Raspunde
diana 27 decembrie 2011 - 20:12

o fac si eu de mult timp si este bestiala!!!

Raspunde
Anonymous 1 octombrie 2011 - 08:43

am facut prajitura si este senzationala!multumesc!

Raspunde
cccris 6 decembrie 2010 - 20:42

am facut si eu prajitura acum, dar nu am pus budinca, ci doar o lingura in plus de gris. E minunata cu bezeaua aia deasupra. Multumesc!

Raspunde
Lara 3 martie 2010 - 18:35

Buna, Laura. Am descoperit recent blogul tau. Felicitari si multumiri de inspiratie 🙂
Doua intrebari referitor la aceasta reteta: citi cm in diametru are tava ta?
Cam care e consistenta cremei inainte de a o baga la cuptor (ma gindesc ca e destul de multisor lapte; trebuie sa fie apoasa? cam de consistenta clatitelor? sau cum?).
Toate bune 🙂

Raspunde
Laura 7 noiembrie 2009 - 16:49

Nikoll, te pup pentru ca ma urmaresti si ma bucur tare ca vrei sa incerci delicioasa prajitura cu branza 🙂
Praful de budinca se adauga odata cu celelalte ingrediente, adica: branza, laptele si grisul, asa cum am mentionat si in reteta.
In poza vei vedea ca e vorba de un plic de budinca de vanilie de la Dr. Oetker, pe care il adaugi asa cum este, praf…deci nu facut budinca! 😛
Spor la treaba…si la degustat!!! :))

Raspunde
nikoll 7 noiembrie 2009 - 15:45

Buna! desii iti urmaresc de ceva vreme blogu-ul si m-am inspirat de multe ori din minunatele tale delicatese, e prima oara pt care iti scriu! Am facut asta pt k am o nelamurire la reteta de mai sus: nu am inteles cum si cand trebuie adaugat praful de budinca! Multumesc!

Raspunde
Laura 21 iunie 2009 - 00:32

Julie, la mine totul pare ok…
Te refereai la tortul-cupola de cioco, de aici?! http://savalaura.blogspot.com/2008/05/cupola-ninsa-de-ciocolata.html

…scrie-mi, te rog, daca nu la asta te gandeai…sau daca problemele cu (ne)vizualizarea retetelor persista 🙂

Raspunde
julie 19 iunie 2009 - 23:42

de ce nu mai apar si restul retetelor?m-ar interesa tortul in forma de cupola

Raspunde
Laura 3 octombrie 2008 - 09:47

Mai, Alizelule, mai…da’ tu chiar le-ai pus gand rau retetelor mele!!! :)))

…si bine-ai facut! 😛 …caci si asta ti-a iesit minunata!
Puuuup dulce!!!

Raspunde
ISABELA 29 septembrie 2008 - 22:12

Laura am incercat si eu prajitura asta, ne-a placut 🙂

Pupici

Raspunde
Laura 16 mai 2008 - 13:35

Bine-ai venit Mihaela! 🙂
Buna intrebarea ta 😛 …caci, intr-adevar, mesajul era destul de confuz (am sa „revitalizez” zilele astea toate subiectele astea vechi)
Deci, e vorba despre praful de budinca, la plic…cum bine ai intuit 🙂
Te mai astept pe la mine!

Raspunde
Mihaela Nistor 16 mai 2008 - 09:40

Buna , am o intrebare legat de cum se face crema, budinca se face obisnuit sau se adauga ca un praf fara fierbere?
Mihaela

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.