Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.9/5 (20 votes cast)
Prajitura Raffaello este una dintre cele mai delicioase prajituri din lume!!!!! Pare ca a fost special creata pentru iubitorii de nuca de cocos si ciocolata alba 🙂

Creatoarea ei este o “bucatareasa” minunata, pe care o cheama tot Laura 😛 , si pe care o pup dulce tare pentru impartasirea aceastei dulci minunatii!!!!!

 

Ingrediente crema:

– 700 ml smantana dulce pentru frisca

– 700 g ciocolata alba

– 2-3 linguri lichior de cocos

– 4 foite gelatina sau 1/2 plic gelatina granule (5 g)

 

Ingrediente blat 1:

– 3 oua mari

– 200 g zahar

– 100 ml ulei

– 100 ml lapte (sau lapte de cocos)

– 180 g faina

– 1/2 pachetel praf copt (5 g)

 

Ingrediente blat 2:

– 5 albusuri

– 150 g zahar

– 150 g fulgi cocos

– 2 linguri faina

– 1/2 pachetel praf copt (5 g)

– cateva picaturi esenta de migdale sau vanilie

 

Sfaturi: din experienta mea cu aceasta delicioasa prajitura, va pot spune ca o tava mai mare decat cea redata initial, de 25/35cm., e mai mult decat binevenita. Feliile nu vor mai fi atat de inalte, putand astfel fi mai usor savurata. Eu am folosit o forma de aprox. 42 cm. lungime si 29 cm. latime. A iesit perfect! De asemenea, scoateti ouale din frigider cu cateva ore inainte de a va apuca de treaba!

 

 

Mod de preparare crema:

Daca folositi foite de gelatina, va trebui sa le puneti in multa apa rece (le puteti rupe in jumatate) si sa le lasati in apa cca. 10 minute, pana se umfla.

Daca folositi gelatina granule, va trebui sa le puneti intr-un vas incapator, in care veti adauga atata apa cat sa treaca cu doua degete peste ele. Le lasati tot 10 minute, ca pe cea foite, timp in care gelatina va absorbi aproape tot lichidul. Recomandarea mea este sa folositi, daca puteti, foite de gelatina, nu granule!

In continuare, pentru prepararea cremei, se incalzeste frisca lichida (smantana dulce) intr-un vas pus la bain-marie. Din momentul in care apa din vasul de dedesubt incepe sa fiarba si frisca lichida sa se infierbante, se adauga ciocolata, taiata in bucatele sau chiar rasa. Se amesteca incontinuu pana cand ciocolata se topeste. Se da imediat deoparte si se adauga gelatina: ori foitele hidratate, bine scurse de apa, ori granulele. Se amesteca energic, cu mixerul, pentru ca gelatina sa se topeasca complet! La final, se adauga lichiorul. Se lasa crema sa stea la temperatura camerei pana se raceste (cca. 30 de minute), timp in care se pregatesc blaturile.

 

Mod preparare blat 1:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se separa ouale; galbenusurile se freaca cu 100 g zahar, laptele si uleiul. Albusurile se bat spuma cu cele 100 g zahar ramase, se amesteca cu galbenusurile si in final cu faina amestecata cu praf de copt. Totul se toarna in tava captusita cu hartie de copt si se coace cca. 20 minute. Nu se stinge cuptorul!

 

Mod preparare blat 2:

Se scade temperatura cuptorului la 170 grade C (foc domol). Albusurile se bat spuma cu zaharul pana cand spuma e tare, ca la bezea. Se adauga fulgii de cocos, faina amestecata cu praful de copt (ambele cernute) si esenta de migdale sau vanilie, amestecand cu grija, cu o spatula nu cu mixerul. Se toarna compozitia in tava captusita cu hartie de copt si se coace cca. 20 de minute. Focul trebuie sa fie potrivit, pentru ca blatul sa se patrunda bine nu doar sa se arda la suprafata iar in interior sa ramana crud. Se lasa apoi sa se raceasca.

 

Finalizare:

Se asambleaza prajitura astfel: blatul 1 este la baza; se insiropeaza cu lichior de cocos sau lapte de cocos ori lapte caramel, se pune jumatate din cantitatea de crema (puteti sa o mixati putin inainte) si se niveleaza. Se aseaza deasupra blatul 2, cel de bezea, pe care va sfatuiesc sa nu il manevrati prea mult, fiindca e sensibil. Se pune restul de crema si se acopera totul cu fulgi de cocos. Se da la frigider peste noapte. Neaparat peste noapte!!!

 

!!! Daca alegeti sa nu folositi gelatina, din diverse motive, va sfatuiesc sa faceti crema cu o zi inainte, de exemplu seara, pentru a putea sta la frigider pana a doua zi, cand va fi pregatita pentru a fi mixata. In caz ca nu o lasati destul la frigider, va fi destul de moale. Astfel, frisca lichida se incalzeste intr-un vas pus la bain-marie; din momentul in care apa din vasul de dedesubt incepe sa fiarba si frisca lichida sa se infierbante, se adauga ciocolata, taiata in bucatele sau chiar rasa. Se amesteca incontinuu pana cand ciocolata se topeste, dupa care se da vasul la o parte si se lasa la racit (nu se mai repune pe foc). Se pune in frigider pana a doua zi, cand va fi mixata cca. 25 minute incontinuu si apoi pusa intre blaturi. Va fi, insa, destul de moale…

 

Iar acum am sa va arat cateva poze din timpul prepararii celor…nu mai putin de 4 “bucati” de Raffaello, pe care le-am facut de Craciun. Si pentru noi si pentru prietenii nostri dragi 🙂
Asa au aratat “pachetelele-cadou” de anul asta: o portie de Raffaello + o portie de Amandine (se vad blaturile in poza) …sau dupa caz – Prajitura Snickers!

Eu primul blat l-am intepat din loc in loc cu un betisor de lemn si l-am insiropat fara mila cu Pina Colada 😀

Asamblarea blaturilor si a cremei:

La pozat, pe coridor, a doua zi:

Primplanuri delicioase!!! 😛


Sectiune:


Trebuie sa o incercati, e absolut delicioasa!!!

 

P.S. …si daca tot am pomenit de dulciurile pe care le-am facut de Craciun, dintre care v-am aratat deja doua, adica:
Saviecuta cu mac si nuca -Baigli
Greta Garbo -Jerbo
…am sa va dau si linkul ultimei retete care a avut onoarea sa apara pe masa noastra de Craciun, alaturi de cele enumerate deja, si anume: Chec simplu
S-aveti pofta!!!

 

Reteta by Laura S.

Tags:
  • Julia

    Buna Laura, multumim pt delicioasele retete. Aces tort arata minunat. Ma intrebam daca as putea prepara pt aprox. 45 persoane. O amica m-a rugat sa pregatesc un delicios tort romanesc pt un eveniment important. Te rog din suflet daca ai ide ca acest tort ar putea fi facut sau un alt posibil tort, contateaza-ma pe email julia.maria1985@yahoo.ca” Multumesc din suflet.

    Cu drag,

    Julia

    • Julia, draga mea, raspunsul meu a venit, cu siguranta, prea tarziu…
      Dar daca totusi te mai gandesti sa il faci, te-as sfatui sa faci cel putin doua portii. In forma dreptunghiulara, ca cea folosita de mine.
      Sper ca te-ai descurcat pana la urma!!! Da-mi un semn 🙂

  • Anamaria

    Buna laura , in primul rand vreau sa te felicit pentru retele extraordinare pe care ni le oferi si pentru modul de a explica care trebuie neaparat sa il mentionez , fara explicatiile tale detaliate nu as fi reusit sa ma apuc de prajituri.Esti senzationala!
    Prajitura asta am facut-o de zeci de ori pana acum , e preferata casei , insa de data asta nu mi-a mai iesit si nu inteleg de ce,blatul nr 1 nu mai iese….imi iesea asa pufos si gros…iti dai seama ca scriu sub aburii nervilor , ca imi vine sa tot arunc blatul:))….Tot timpul respect retele intocmai , cand faceam blatul nr 1 atunci cand adaugam ouale efectiv se umfla parca compozitia si crestea sub ochii mei….de data asta a scazut….singurul lucru ”diferit” sa zic asa a fost ca am gasit lapte de cocos la conserva si a fost putin mai dens….sau poate am incorporat prea dintr-o data compozitia de galbenusuri cu albusurile ? …nu stiu nu imi dau seama ca pana acum nu am mai dat asa fail. si am facut de 2 ori blatul 1…a doua oara cu mult mai multa atentie….si la fel,blat lasat

    • Anamaria draga, asa cum singura spui, ai facut de zeci de ori prajitura si ti-a iesit minunat. Te cert acuma: de ce ai schimbat ingredientele, daca iesea bine?! 😛 Laptele ala de cocos cred ca e de fapt frisca de cocos sau “altceva” de cocos…nu-l mai folosi, numai daca e lichid! Se poate sa fi schimbat si faina, asa e?! Sau n-a fost foarte proaspata, faina ori praful de copt?! Sper ca le-ai amestecat si le-ai cernut inainte de a le adauga in compozitie…asta conteaza tare mult, sa stii!
      Incearca sa pui in aplicare toate sfaturile astea si de ce nu, redu un pic din faina: in loc de 180 de grame, foloseste numai 150 de grame. Ba chiar mai bine ar fi sa folosesti 100 grame amidon (alimentar) si 50 de grame de faina.
      De-abia astept sa revii cu vesti bune!!!

      Te pup dulce tare, nu te mai necaji!!!! <3

      • Anamaria

        Sa sti ca problema fainii nu mi-am pus-o,si ce-i drept statea in raft cam de mult . Si problema cu laptele de cocos e kauflandul,nu mai avea din acela clasic,m-a apucat disperarea si am luat ce am gasit..Multumesc frumos pentru promptitudinea raspunsului , iti urmaresc blogul intotdeauna…defapt , tu esti inspiratia mea de toate sarbatorile sau chiar week-endurile cand vreau sa fac ceva dulce…am reusit sa dau pe spate toata familia cu prajiturile de la tine , si sincer , asa de bine sunt explicate retele ca efectiv nu am avut esecuri….Si crede-ma,ca inainte incercam retete de unde apucam…si am dat multe failuri:))..Sunt apreciate prajiturile care le fac, bineinteles de la tine , pentru ca toata lumea in general merge “la sigur” de sarbatori…eu prefer sa incerc ceva nou de la tine….Nu te-ai gandit sa scoti o carte de retete?Eu as cumpara-o:D

        • Iti multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase, Anamaria 🙂
          Sunt foarte bucuroasa ca ma iei atat de des in bucatarie, hihi…
          Nu stiu ce sa zic, inca, despre cartea de bucate…dar se contureaza tot mai mult ideea de-a o pune in practica. Te pup dulce pentru sustinere!!!

          P.S. Daca mai ai nelamuriri, scrie-mi, te rog. Impreuna, le vom rezolva 🙂

  • Corina

    Buna Laura,

    Ai idee unde gasesc lichior de cocos si cam cat costa (Bucuresti)?

    As vrea sa pregatesc aceasta prajitura pentru Valentine’s Day, insa nu sunt sigura daca blaturile sunt suficient de rezistente pentru a le taia in forma de inima? As vrea sa obtin o forma similara cu: http://www.sprinklebakes.com/2011/02/heritage-red-velvet-cake.html

    Blatul din linkul de mai sus pare ceva mai “tare” si “uscat,” ca sa spun asa, prin urmare este mai usor de taiat…

    Merci frumos,
    Corina

    • Corina draga, n-am mai pus piciorul in Bucuresti de cand era Bogdi meu mic, mic (atunci am fost ultima oara la noi, la mare), asa ca nu-ti sunt foarte de folos 😀
      In Timisoara am gasit, dar n-am luat de ceva vreme si, din nou, nu-ti pot spune un pret. Foarte scump nu e, sper mult sa gasesti!!!
      Oricum, vreau sa-l fac si eu in casa, zilele astea…

      Cat despre Valentine’s Day, sa stii ca sunt foarte increzatoare in planul tau 😛 …daca pui gelatina in crema si lasi tortul o zi intreaga la frigider, il vei putea taia exact asa cum vrei :))
      Sper sa imi impartasesti succesul pe care l-ai avut, pupici!!!!!

  • Diana

    Buna Laura!Te rog sa ma lamuresti intr o anumita privinta:la crema tb adaugata gelatina granule in compozitia fierbinte si apoi mixata sau mixata mai tz,cand se raceste?Multumesc anticipat pentru raspuns!Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!

    • Da, Diana, gelatina, ori e granule, ori e foite, se inmoaie in apa rece prima data si apoi se adauga in compozitia fierbinte. Foitele se scurg de apa si se adauga in compozitie, iar granulele se pun asa cum sunt (ele absorb apa aproape in totalitate). Se amesteca energic…si aici am zis eu cu mixerul, ca sa fiu sigura ca n-aveti probleme :D…dar se poate amesteca cu orice altceva: lingura de lemn, spatula, etc. Nu se mixeaza ca pentru o crema, ci doar ca sa se omogenizeze!
      Te imbratisez cu drag, toate cele bune, Sarbatori fericite!!!

      • Diana

        Yupiiii!!!Am procedat cum tb!!!Acum este la frigider,este ff buna crema si blatul la fel,prajitura este minunata!Parca mi se pare ca am insiropat blatul de la baza prea mult insa sunt convinsa ca va fii bataie pe ea (n am rezistat tentatiei si am gustat putin dintr o margine :D)!
        PS:Am facut de Craciun bounty bars!Minunata!!!
        Felicitari pt ceea ce faci!
        Revin maine cu impresii (dupa ce o tai)!

        • Ce mult ma bucur!!!! Claaaar se va lasa cu lupte pe-acolo :))
          Sunt sigura ca va fi un succes, astept cu nerabdare vesti!!!

          Te pup pentru Bounty!!!!!!! 😀

  • Andreea Teodora Rus

    Am zis ca ma avant si eu sa fac prajitura asta dupa ceva timp ce am studiato :), dar din pacate am intampinat niste probleme… Blatul 2 a iesit prea sec, iar crema (am folosit ciocolata de menaj si smantana dulce lichida pentru ca nu se prea intelege daca trebuie smantana sau frisca, in ingrediente scrie smantana iar la descriere frisca) a iesit prea lichida, am incercat dupaceea sa o fac cu mixerul dar nu am observat nici o diferenta… Am folosit dubla cantitate de gelatina si am pus si cocos in crema asa ca intrun final S-a intarit. Acum as vrea foarte mult sa inteleg de ce nu mi-a iesit ca la carte… 🙁

    • Alina Veninatu

      Maine vreau sa incerc si eu aceasta reteta. Imi poti spune ce smantana pentru frisca ai folosit, te rog? Eu, in general, folosesc Dorna, dar maine o sa incerc cu smantana naturala proaspata (Dorna este cu lapte UHT). Tocmai am vazut mai devreme o reteta pt un ganache de ciocolata (52% cacao) si era facut din smanatana pt frisca, ciocolata si unt. L-a lasat la frigider 3 h dupa care l-a mixat si arata excelent. Ma cam bate gandul sa incerc asa, desi ciocolata alba se comporta diferit fata de cea amariue si cu lapte, iar acum dupa ce am citit la comentarii ca nici cu gelatina nu se incheaga, nu mai stiu ce sa fac…

      • Alina draga, smantana la care faci referire e foarte buna 🙂
        Te rog sa nu renunti la idee, fa-ti curaj! 😀 Va iesi foarte bine, vei vedea!!!
        Prajiturile sau torturile cu gelatina au nevoie neaparat de o zi de odihna (sunt si mai gustoase, avand in vedere faptul ca ingredientele au timp sa se “imprieteneasca”) sau macar sa stea peste noapte la frigider. De-abia dupa acest interval, putem sa ne bucuram de rodul muncii noastre!
        Iti tin pumnii, si daca mai ai nelamuriri, scrie-mi!

    • Andreea, eu ma bucur tare mult ca ai incercat-o, si din ceea ce mi-ai scris totul a decurs bine. Sfatul meu, cu toata dragostea, ar fi, ca pe viitor, cand incerci vreo reteta, sa ai rabdare pana cand “lucrurile” se aseaza un pic si abia apoi sa ne impartasesti impresiile tale 🙂 Nu de alta, dar riscam sa ii inducem in eroare pe altii…

      Nu stiu daca e prima oara cand incerci un blat de bezea care are in compozitie nuca de cocos, dar el asa se comporta. Se poate ca focul tau sa fi fost prea tare, sau sa il fi lasat tu 2-3 minute-n plus si-atunci s-a intarit mai mult decat o facea in mod normal. El se inmoaie dupa ce intra in contact cu crema.
      Vad ca esti un pic contrariata si in legatura cu smantana dulce, dar am scris in postare ca e pentru frisca, si e si lichida 🙂 Daca ar fi fost vorba despre smantana pentru gatit, as fi mentionat faptul ca e nevoie de smantana acra, fermentata.

      E foarte bine ca ai pus mai multa gelatina, am editat si eu in postare, pentru o mai mare reusita. Te astept cu vesti bune, dupa ce tai prima felie!!! 😛

    • Andreea, am recitit mesajul tau si am vazut ca ai folosit ciocolata de menaj. Nu recomand!!! Foloseste o ciocolata fina, de calitate 😉
      Merita sa savurezi aceasta prajitura la maxim!!!

      De asemenea, am intuit ca mi-ai scris imediat ce ai asamblat prajitura, nu dupa ce a stat o noapte intreaga la frigider, asa e?! …daca e asa, de aici vin toate nelamuririle tale…
      Astept detalii, te pup!!!

      • Andreea Teodora Rus

        Poate aceea a fost greseala mea, eu am folosit smantana dulce pentru gatit gen aia care se pune ca sa faci sos de paste (aia italiana) :(( Inviato da iPhone

        • Da, asta a fost, cu siguranta 🙂
          Sunt curioasa, totusi, cum ti-a iesit?!
          De buna, trebuie sa fie buna, chiar si cu smantana pentru gatit :))

  • Pingback: Top 5 prajituri pentru Craciun | TopFive.ro()

  • Laura

    Sau poate problema e la tine.. din moment ce esti singura persoana care reclama ca nu i-a iesit 😀

    • paula

      Singura persoană?!!! Credeam că citești toate mesajele cu impresiile celor care au încercat reteta…Mă rog, am servit invitaților prăjitura și fără blatul de sus, pentru că a ieșit într-adevăr delicioasă, dar crema a alunecat efectiv pe masă, n-am avut ce-i face.
      Și pentru că mi-am dorit totuși să reușesc, la următoarea ocazie, am adăugat în cremă o cutie de mascarpone și niște frișcă proaspăt bătută, ca să fiu sigură că nu mai curge – dar asta înseamnă că am alterat reteta originală.
      Două concluzii pentru viitor: secretul stă în tava dreptunghiulară detașabilă, pe care n-am găsit-o nici pe net, nici în magazine, iar 750 g de ciocolată albă este totuși prea mult – aproape 1 kilogram.

  • Pingback: Recomandari pentru masa de Craciun si revelion (2) | Retete culinare cu Laura Sava()

  • Pingback: Prajitura Mokka | Retete culinare cu Laura Sava()

  • Alexandra Ecaterina

    Nu stiu ce sa zic de prajitura asta…eram asa incantata ca o voi face dar am intampinat ceva probleme. Blatul de bezea a iesit f tare…si cand amestecam ingredientele pt el, fulgii de cocos au absorbit tot lichidul si cand i-am pus in tava era tot sfaramicios, practic fulgi de cocos umeziti. Asa arata.
    Apoi crema…a stat cateva ore la frigider, are si 3 foi de gelatina si tot curge fiind foarte lichida. Sa speram ca pana maine se va intari macar cat de cat… Mi-ar parea rau sa nu-mi iasa, in general retetele Laurei mi-au iesit…

  • Anca Ipate

    Buna ziua,as dori sa stiu de unde ati achizitionat tava dreptunghiulara pentru copt si din ce material este? Va apreciez pentru tot ce faceti bun dar si pentru detaliile scrise, atat de importante in realizarea unei prajituri reusite. Numai bine! Sarbatori binecuvantate!

  • Oana Maria Costea

    Prajitura asta este o minunatie…am facut-o de Craciun si fara indoiala o sa o fac si acum de Paste……este minunata mai ales daca iubesti cocosul si ciocolata alba:))
    Multumim Laura!

  • Persida M

    Buna ziua,
    Cu ce as putea insiropa daca nu am pina colada?
    Multumesc,

    • ADELINA

      am facut prajitura de 3-4 ori fara sa o insiropez,e super

  • stefana

    Buna, am facut si eu azi prajitura asta mi unata. Sper ca nu se strica pana marti cand o vom servi. Oare rezista 3-4 zile in frigider?

  • Mire

    Minune ce esti !!! O asemenea bunatate de prajitura nici ca-m mancat, de cand mama m-a facut!
    Bravo Laura! La mai multe!!!

  • Dana Andreea

    Buna Laura!Prajitura arata foarte bine.Vreau sa incerc reteta neaparat.Poti sa imi spui te rog ce fel de ciocolata ai folosit?De menaj?Mersi!

  • Alina Sabau

    Am gustat aceasta minunata si delicioasa prajitura, a pregatit-o o amica de-a mea! A iesit foarte buna, ca la carte!!! 🙂

  • Alice

    am si eu o intrebare se poate inlocui cantitatea de pina colada cu lapte de cocos? multumesc :*

3 Pingbacks/Trackbacks