Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

O alta reteta greceasca, asemanatoare Chiftelei grecesti, mi-a atras zilele acestea atentia: Perisoare cu sos de oua si lamaie. O mancare usoara, dar satioasa :P, de vara!!!

Perisoare:

– 750 . carne tocata de vita

– 2-3 oua

– 100 g. orez

– sare, piper

– marar

– menta

– busuioc

– cimbru

– pesmet, daca vi se pare compozitia prea moale

– ulei

 

Sos:

– zeama care ramine de la fiertul perisoarelor

– 4 galbenusuri

– 300 ml. lapte

– marar

– menta

– zeama de la o lamiie

– sare

 

Mod de preparare:

Toate ingredientele de la perisoare se amesteca bine si se formeaza gogoloaie, nu prea mari 😛 …care se pun intr-o oala mare (cam de 5l)

Se toarna apa rece peste ele (sa le acopere bine) cu grija sa nu le sfaramam, se pune un pic de sare si ulei si se pun pe foc sa fiarba.
Nu se umbla la ele vreo 15 minute dupa ce au dat in clocot, ca sint fragile; apoi putem sa bagam o paleta sa le ridicam un pic, sa aiba loc sa creasca, sa nu stea inghesuite pe fundul oalei.
Cind sint fierte, se scot din apa, dar apa nu se arunca!!!
In apa ramasa de la fiertul perisoarelor punem laptele, marar si menta si lasam la foc foarte mic.

Separam galbenusurile de la 4 oua (albusurile le puteti pune la congelator si folosi ulterior la o prajitura 😛 )
Stoarcem zeama de la o lamiie; amestecam galbenusurile cu un tel-para sau ce avem la indemina si punem zeama de lamiie peste ele.
Punem vreo doua polonice de zeama din oala peste galbenusuri ca sa se incalzeasca si sa nu se taie cind le punem in zeama fierbinte.
Stingem focul la oala si adaugam galbenusurile in zeama de acolo, continuind sa amestecam un minut-doua dupa care punem si perisoarele si gata.
Daca vreti ca sosul sa fie mai consistent adaugati o lingura, doua de faina (amidon) amestecat in prealabil cu putina apa.
Usor si bun. Pofta buna! 🙂

P.S. La reincalzire nu se clocoteste, ca se taie!!!!

 

Reteta de la Jenny Kap

Tags:
  • cu siguranta o sa le incerc si eu,numai sa gasesc o garnitura langa;)Te felicit!!

  • Anonymous

    Minunata reteta, azi am incercat-o si eu si m-am bucurat ca am invatat sa fac si altfel decat cu bors perisoarele, dar, mai ales mi-a placut gustul de menta al sosului! Multumesc mult, Laura! Ionela

  • Amalia draga, am fost fortata de imprejurari 😛 …acum totul a revenit la normal 🙂
    Perisoarele astea sint exact asa cum speram sa fie: delicioase!!!
    ..si “sosul” ala acrisor e cireasa de pe tort la mancarea asta :))
    Sa le incerci si tu, sint sigura ca-ti vor placea!

    Si la noi a plouat o saptamana intreaga de mi s-a urat… n-am avut chef nici sa-mi deschid blogul… dar acum e bine, e soare si cald, asa cum imi place mie 🙂
    Te pup Amalia, dulce, dulce!

  • Laura, chiar ma intrebam ce s-a intamplat cu tine ca nu ai mai postat nimik pe blog dar vad ca ai revenit in forta ! Perisoarele astea imi fac cu ochiul cred ca o sa le fac in weekend. Te pup sa ai un sfarsit de saptamana insorit ca aici e vremea tare urata.