Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (9 votes cast)

Acest chec simplu, dar extrem de delicios, a fost prima mea reusita culinara :P
L-am incercat pentru prima oara cand eram doar un copil, dar il prepar si acum cu aceeasi incantare, semn ca este menit sa fie facut cu drag si peste ani.
E grozav si-asa simplu, cu o “picatura” de cacao in mijloc, dar e bine de stiut ca poate fi foarte usor modificat si innobilat cu alte minunate arome (vanilie, lamaie, rom), ori imbogatit cu fructe, nuci (chiar si de cocos :P) sau bucatele de ciocolata. Il puteti folosi pana si ca blat de tort sau prajitura. E atat de nepretentios si bun!!!!!!
Reteta o am de la matusa mea Fany, care e o bucatareasa desavarsita si stie sa gateasca…si mult si bine :D
Ingrediente pentru un chec:
- 2 oua
- 1 cana zahar
– o jumatate de cana cu lapte
– o jumatate de cana cu ulei
– 2 cani faina, dar nu pline!
– 1 plic praf de copt (10 g.)
– 2, 3 linguri cacao, pentru efectul marmorat
!!! Am folosit acelasi tip de cana pentru a masura ingredientele (250 ml.)
Mod de preparare:

Se sparg ouale, intregi, si se adauga zaharul (eu am facut portie dubla :D):

Se mixeaza putin:

Se adauga laptele, apoi uleiul (eu le-am pus pe amandoua deodata :P)

…si faina cu praful de copt, cernute:

Asa arata compozitia la final, dupa nici 5 minute :)

Se toarna apoi aluatul in forma de chec, lasand putin aluat deoparte pentru a-l amesteca cu cacao ( patru, cinci linguri)


Cele doua forme ale mele, pregatite:

Compozitia de cacao se toarna in mijloc:

Se dau formele la cuptor pentru cca. 35-40 de minute ( faceti testul cu scobitoarea)
Se tin primele 15-20 de minute la foc mai tare: 180 grade C, dupa care se reduce focul la 170 grade C (foc potrivit)

Se pudreaza cu zahar praf, se feliaza si se serveste cu pofta :)

Sectiune:


Eu l-am cam ars fiindca intre timp trebuia sa joc cu Bogdi fotbal pe coridor :D
Edit: Am revenit cu portia de anul asta, de Craciun. De data asta, facut sub forma de prajitura, in forme maaari de copt! :)
Simplu:


…si presarat, inainte de a-l da la cuptor, cu bucatele de nuca si rahat:

Nota: Vreau sa va atrag atentia asupra unui lucru, aparent banal, dar de mare insemnatate in reusita acestui minunat chec: faina difera foarte mult, de la tara la tara, de la un producator la altul, fiind dupa caz mai umeda sau mai uscata, asa ca va sfatuiesc sa nu umpleti canile pana la refuz (doar pe trei sferturi) atunci cand il preparati, ci sa adaugati atata faina cat sa obtineti un aluat de consistenta unei smantani mai groase.

Gustos ca-ntotdeauna!!!

Tags:
About the Author

  • alina

    chiar azi l-am pregatit si eu fetitei mele Maria !! a iesit foarte bun,si delicios :* :*

  • Pingback: Desert rapid din chec si pere | Retete culinare cu Laura Sava()

  • Svetlana Spatari

    Foarte usor si delicios!!!

  • anybell

    Buna! am o reteta de la mama asemanatoare cu a ta:1 cana iaurt, 1 cana zahar, 2 oua, 5 linguri ulei, 1 cana faina, sare, praf de copt, mirodenii. Se coace la foc potrivit 40-45 minute. Dupa ce creste frumos in cuptor se lasa sa fie oare prea putina faina? Care ar putea fi cauza? multumesc mult!

  • miha47

    Le-am facut de nenumarate ori,si am dat reteta si unor prietene…Rezultatul? Un deliciu!!!!!! Multumesc pentru reteta!

  • andreea

    Am citit din curiozitate comentariile,nu toate dar la unele chiar m-am minunat,…cum sa pui DROJDIE la CHEC?????????!!!!!!!!!!!!!!! Laura este o desavarsita demult ii “fur” si eu retetele hihihi :)….dar trebuie sa respectam intru totul pasii si ingredientele daca vrem sa avem reusita!!!

  • Pingback: Prajitura ieftina cu fructe | Retete culinare cu Laura Sava()

  • Claudia Andronache

    cu oriceee este delicios

  • dumitrita

    e forte bun lam facut si eu

  • erika

    si eu l-am facut ,e foarte bun …

  • Pingback: Bubulina gospodina | Pie on the Porch()

  • Roxana

    Bun, bun, bun, multumesc pentru reteta :)

  • Cornelia Barbu

    L-am facut si in cinci minute a disparut de pe platou, multumesc pentru reteta..

  • narcisa alice

    e foarte bun felicitari doamnei LAURA SAVA

  • AILIN

    bunica de abea asteapta sa se faca

  • Andrada

    l-am facut si a iesit super gustos mersy :*

  • Madalina

    Si eu l.am facut si a iesit suuuper!! Multumesc pentru reteta!

  • Anca Mirela Neacsu

    Buna, Laura am facut si eu checul acesta economic si spre surprinderea mea a iesit spectaculos, pufos gustor si arata super! multumesc pt reteta toata familia a fost incantata de chec! PS eu am pus si bucati de ciocolata…

  • ami

    l-am pus intr-o tava pt tort cu bucati de ciucalata si pe deasupra nuca de cocos rasa…apoi punem budinca de vanilie

  • Anca M. Dragan

    Foarte bun checul, Laura, si ajuta foarte mult faptul ca ai postat timpii si temperaturile exacte de coacere (asa mi-a iesit perfect din prima). O intrebare: se poate face complet cu cacao (in loc de doar marmorat) si daca da, cate linguri de cacao ar fi necesare?

  • Amalia

    Laura, ti-au facut cineva morala despre faina, ca vad ca acum te simti datoare sa zici de faina din alte tari :) funny!

  • Roxana

    Am facut si eu si a iesit perfect…Multumesc Laura…toate retetele tale sunt minunante…le fac cu mare drag. Multumesc

  • Boby Shakur

    am facut si eu,numai ca nu mi s a facut inauntru,nu-i deloc pufos,si a crescut putin,oare am pus prea putin praf de copt si multa faina?Va rog sa mi raspundeti sa stiu ce sa fac data viitoare.Multumesc.

    • Alexxx

      dupa parerea mea cuptorul nu incinge cum trebuie. eu cand am facut chec am pus la 200C timp de 40 d eminute. apoi poate ai pus prea multa apa sau lichide… trebuie sa fie gros de abia sa il torni (cel putin la mine asa a fost pt ca am pus in el fructe crude). daca vrei sa nu mai ai probleme, il torni intr o tava pt ca grosimea dupa turnare sa fie d e1 cm si pui ceva stafide sau nuci sau fructe mai nezemoase sau decongelate si date prin faina (alea cu faina le pun dedesubt s anu mi se vada faina in final)

      eu pun numai un sfert din uleiul recomandat si mai adaug putin la lapte pt a compensa lichidele.

      succes! oricum reteta este excelenta! tocmai am refacut azi cu visine de congelate la tava de placinta

    • Alexxx

      in ce priveste praful de copt eu pun dupa pliculet – la mine scrie 10g la un kg de faina; deci un pliculet la 4 cani d efaina

  • Alina Sabau

    A iesit foarte bun acest chec! Mersi Laura!

  • Rita Ilies

    Arată super!!! Și folosești și vase Tupperware! Am să încerc. :P

3 Pingbacks/Trackbacks